2022-08-08 1212 views
澳門老字號「梁慶記」有百年歷史又獲米芝蓮推薦,今次一試位於北角既梁慶記招牌黑金沙鮑片安格斯牛蝦子撈$69餐牌甘寫: 用西式烘焙金沙興中式香蒜炒作點題,將招牌黑金沙秘醬溶入傳統撈麵! 使金沙醬在麵上形成色澤豐富的沙丘,配合撈麵醬汁的層次感,令整碗麵在色香味產生多元難忘回憶。上碟賣相一般唔係好豐富勁多料既感覺。一咬麵,勁香蛋味夠煙靱,配埋蝦子,齋食麵都冇問題。睇返介紹原來係手打竹昇麵,採用澳門傳統做法,堅持人手打製,全用鴨蛋,沒有半點鹼水味!至不過金沙醬唔係好覺,亦食唔出有特別層次。安格斯牛薄薄有4片,剛熟牛味濃,好味。鮑片&炸三角形魚旦正正常常。整體賣相低調,實而不華。葡式樽仔焦糖咖啡 跟餐+$12用普通膠樽,唔似相片甘印有店名,感覺麻麻。焦糖好香,不過偏甜。

招牌黑金沙鮑片安格斯牛蝦子撈$69

上碟賣相一般唔係好豐富勁多料既感覺。

葡式樽仔焦糖咖啡 跟餐+$12