2020-08-31
從新界西跑到港島南,之前有聽聞香港仔有間好出名的蝦子麵, 今次遠道而來,係冇得食佢碗麵,只可買走佢個麵餅,加配魚肉春卷。《頂級蝦子麵》是小店最出名,選了幼麵因比粗麵更爽口,未煮已經見到麵餅上佈滿了蝦子。企檔哥哥仔介紹,說很出名又新鮮。鄰近香港仔碼頭架上,很多知名魚蛋品牌如四海、昌記…等廠房都是設於香港仔,有地利。應該是有水利才真。😉自備菜遠, 清水大滾淥麵餅,「罩呢」打散麵餅後離水面與下水中空氣交配過空氣冷河增加彈性,麵完全散開,夠身後便可即起只需數十秒,不要過火更不須要過水冷河。 另外一個煲(可惜冇大地魚粉),只須加些薑片調一調味,先放春卷後加些油把三條菜遠放埋落煲,都係夠身水滾,同步做把湯加上剛淥好的麵湯麵內。最後加上蔥花紅椒粒點綴。煮起已經聞到好香蝦子味,其實雖然淥完水亦沒有把 蝦子沖走, 麵質口感爽口,走鹼做得唔錯冇乜鹼水味,咬起上來雖然不覺有蝦子,但蝦子味亦很香與麵算平衡, 唔似有些店舖會加些蝦子粉上面。《魚肉腐皮春卷》魚肉與粉配搭合適,比正常粗身一點點,正常口感,味道很好不會有魚腥味, 因為冇再炸過只是淥起有魚蛋的感覺。價錢可能貴了少許,但你不可以用即食麵相比,以前的平民食
企檔哥哥仔介紹,說很出名又新鮮。
最後加上蔥花紅椒粒點綴。
價錢可能貴了少許,但你不可以用即食麵相比,以前的平民食品,今時今日想尋回舊味道,就變得高尚得多了。