2018-04-25
星期一晚7點未夠去到,大約等咗15分鐘就有位。排隊時職員會比定紙筆點野食,坐低就即刻落單。蝦味飯糰,味道偏淡,而不是想像中有濃濃的蝦味,質感偏濕,有蝦肉,都幾特別。原味味噌拉麵,第一時間先試下湯底,有燒蝦殼嘅香味,而味噌湯底又不會太咸,不錯。我選擇了粗麵,口感偏硬,是我喜歡嘅硬度,但有少少鹼水味,就不太喜歡了。原味鹽味拉麵,呢個湯底較味噌鮮甜,個人比較喜歡鹽味。同樣揀咗粗麵,所以都有少少鹼水味。湯底的原味=蝦湯,個湯係好熱好熱好熱,所以要小心慢慢飲。每碗拉麵會有一塊頗大嘅义燒及半隻溏心蛋。服務一般,有點茶餐廳服務的感覺,唯獨上麵的那位男員工(係日本人嚟),好有禮,好細心咁將食物放到枱上。另外由於客人出出入入嘅次數係頻密嘅,而門口又無加裝風閘,每次門一開一閂就將街外嘅熱風扯入舖,我當晚不算太熱就無問題,如果夏天咁熱就真係唔太好受。
蝦味飯糰
原味味噌拉麵