2025-01-03
凱悅軒又有個新menu,今次嘅主角係蝦,主廚黃師傅又有新靈感,除非你似我朋友一樣對蝦敏感,如果唔係,都應該好難唔鐘意。香辣汁拌桂蝦,桂蝦搭上清新爽脆的芥蘭和青瓜,清新微涼又開胃,唯一唔好嘅感覺,如果係夏天食應該更精彩。愛四川的味一定會喜歡藤椒三蔥爆虎蝦,暖暖的熱鍋中爆香肉蔥、京蔥和紫洋蔥後,主角虎蝦和藤椒一同翻炒,三種蔥的唔同特色,幾種味道都為呢隻虎蝦添上另一種感受。剁椒魚頭聽得多,雙式剁椒蒸大海蝦真係少見,大大隻的海蝦放係粉絲加上蟲草花和木耳絲,再用色彩繽紛的泡椒粒和黃椒粒,呢個絕對係換個主角後,就將剁椒蒸呢個菜式發揮得更精美的表表者。冬天最適合食臘味,原來蝦都同佢夾到,櫻花蝦醬臘味河蝦炒鴛鴦飯,飯底一半是白飯同糯米飯。飯同河蝦、臘腸粒、膶腸粒、冬菇粒、芥蘭粒等同炒,尾聲整多個櫻花蝦醬,口感有幾層的感覺。加個菜加個肉就係完美的一餐,呢個promotion到月底,如果你係蝦粉絲,記得去試下。