2018-09-29 4203 views
星期日同朋友去銅鑼灣食晏,門口見到呢間好似幾精緻咁,就入去食,本來係想食海膽釜飯,點知落單後,佢話無哂,唯有轉銀鱈魚釜飯($178),前菜先黎,銀鱈魚釜飯前菜有燉蛋(呢個裏面有三文魚子,燉蛋夠滑,味道夠,唔會太淡,而都非常多料)另外仲有麻醬凍豆腐(凍豆腐就👌)同埋漬物(蘿蔔好食),前菜擺盤亦都幾靚,令人食慾大增,當食完前菜,釜飯先會上,另外會跟一個麵豉湯(麵豉湯就一般貨色),銀鱈魚釜飯非常唔錯,鱈魚好多,除左鋪係面個幾件魚肉,其實個飯裏面都好多鱈魚,鱈魚好食,唔腥,飯底調味調得唔錯,係一個唔太濃味既組合,如果鍾意食魚既朋友,呢個係唔錯既選擇。 另外我地亦叫左一個蟹盛釜飯($298),蟹盛果然係蟹盛,淨係前菜都非常豐盛,前菜先黎3隻蟹腳店家準備左醋同埋檸檬皮用黎點蟹腳食,亦都有拆蟹肉既工具,其實蟹腳本身已經預先剪開左,所以蟹肉非常容易取出,雖然未至於好鮮甜但都唔錯,蟹棒天婦羅都有三件,對比起蟹棒我比較鐘意食天婦羅多d,粉漿唔厚,但蟹味未至於太濃,都唔錯。蟹盛套餐有包埋甜品,賣相非常吸引,一打開釜飯蓋,成個蟹蓋放係釜飯上面,非常吸引,揭開蟹蓋裏面全部都係滿滿既蟹肉,仲有蟹子同蟹膏,趁熱快

前菜先黎3隻蟹腳
蟹盛套餐有包埋甜品
賣相非常吸引,
一打開釜飯蓋,成個蟹蓋放係釜飯上面,非常吸引,
揭開蟹蓋裏面全部都係滿滿既蟹肉,仲有蟹子同蟹膏,趁熱快手將三樣野同飯混和,蟹肉非常多,足夠混和成個釜飯,令到每一啖飯都充滿蟹肉,而且煲邊仲會有少少飯焦,
成碗飯都非常邪惡,蟹味非常濃,最大原因除左蟹肉,應該係因為蟹膏,其實個飯好好食,不過美中不足既係,可能因為個飯本身已經調左味,再加埋蟹膏蟹肉,就濃味左少少,如果個飯個味淡番些少就更好~~
跟餐燉蛋裏面有蟹鉗仲有蟹肉,燉蛋好滑,食到呢度已經好飽,
仲有甜品抹茶蕨餅。
建議叫兩個釜飯可以三個人食,因為一個釜飯分量唔少,可以裝到三碗飯,再加埋前菜,燉蛋,分量唔算少,整體黎講,係令人好滿足既一餐。
  • 蟹盛釜飯
  • 茶碗蒸