2016-07-22 452 views
沒有囍帖街既利東街換來有間"囍碟", 名字咁中式但外貌十足酒吧feel, 但上到樓上就完全另一景像, 中式得來有型格.  尤其十字通花窗框配上石磚牆很有新派上海味道, 做影相背景一流.  不過這裡是馬來西亞娘惹菜, 單看菜名已知大廚夠創意, SET LUNCH 都是$88 在這條街已夠吸引, 但最吸睛既係"龍蝦湯麵英國蟹黃"  我呢個蟹痴無力抗拒. 這杯茶葉茶入口順滑甘香, 不知什麼名堂, 有點像蕎麥茶. "冬陰公龍蝦湯麵配大蝦英國蟹黃" - - 湯頭龍蝦/蝦味濃郁帶著冬陰公既微酸卻不辣, 鋪面那堆蟹黃不得了, 啖啖蟹膏放入口, 蟹鮮味強烈.  蝦仁已去殼, 數量很多, 雖不算彈牙但頗爽.  麵質曲曲像公仔麵, 較軟身, 如換上米粉可能更吸湯汁更入味.  食後回公司口腔內仍有蟹膏味, 令我很回味.
 我呢個蟹痴無力抗拒.
這杯茶葉茶入口順滑甘香, 不知什麼名堂, 有點像蕎麥茶.
冬陰公龍蝦湯麵配大蝦英國蟹黃
Other Info. : 樓上雅座坐得較舒服, 但樓梯好窄, 好像我小肥肥就上落要小心.
2016-06-29
$100 (Lunch)
冬陰公龍蝦湯麵配大蝦英國蟹黃