2016-09-01
海鮮真會令人吃上引, 早2星期游船河中, 已有兩味係白焯海鮮玩完之後就緊係順路起西貢食埋海鮮晚餐不過可能假期人多, 用既料都係一般朋友話不如放工一齊再食過, 最初我以為佢帶我去離島原來只係尖沙咀, 大家方便就腳既地點蟹將軍, 名就成日聽啦, 出自喜記集團, 雖然咁出名但都未食過, 感覺似只係做遊客生意咁咪即係自動送上門比人劏?!朋友當然之前食過無事所以先帶我地去啦我地大約晚上6時多入座, 時間尚早, 但都已有幾檯客人, 雖然大部份都係國內同胞,但都不是大聲說話的那種, 加上可以望到外出景觀既環境, 唔錯裝潢以紅黑色的中國風為主, 新潮得來又不失傳統!環境坐得舒服又乾淨, 最怕檯布有很多污漬, 檯與檯之間都夠闊落侍應送上茗茶及花生後, 就望下Menu先其實望落d價錢都唔係好高消費, 是可以接受到的Menu內當然主要是供應海鮮啦由朋友發板今晚食乜餸, 前前後後點了6個餸知我鐘意食蟹, 更特別點了2份不同煮法的蟹, 正呀!在等候的期間, 眼看隔離幾檯都點了"蟹"的菜式, 黎到無理由唔食招牌菜架嘛先來"小點"兩客咦.....錫紙燒到脤卜卜, 入面是什麼東東?是火焰清湯蝦及火焰蜆是也火焰清湯蝦未
玩完之後就緊係順路起西貢食埋海鮮晚餐
不過可能假期人多, 用既料都係一般
朋友話不如放工一齊再食過, 最初我以為佢帶我去離島
原來只係尖沙咀, 大家方便就腳既地點
咁咪即係自動送上門比人劏?!
朋友當然之前食過無事所以先帶我地去啦 我地大約晚上6時多入座, 時間尚早, 但都已有幾檯客人, 雖然大部份都係國內同胞,
裝潢以紅黑色的中國風為主, 新潮得來又不失傳統! 環境坐得舒服又乾淨, 最怕檯布有很多污漬, 檯與檯之間都夠闊落
侍應送上茗茶及花生後, 就望下Menu先 其實望落d價錢都唔係好高消費, 是可以接受到的
Menu內當然主要是供應海鮮啦 由朋友發板今晚食乜餸, 前前後後點了6個餸
知我鐘意食蟹, 更特別點了2份不同煮法的蟹, 正呀!
先來"小點"兩客
咦.....錫紙燒到脤卜卜, 入面是什麼東東?
白色是芝士湯, 半晶瑩的是清湯
由於加了檸檬汁在湯榚中, 所以吃的時候會有少少酸, 唔好以為變壞呀
蝦殼已預先幫你脫去, 食既時候好方便
好大隻呀~~加埋桂花香氣樸鼻, 狂吞口水呢
肥美的肉蟹已係細隻份量, 肥鉗脹爆多肉
廚師仲要排得靚靚, 就像原隻肉蟹形狀端給客人
桂花酒釀蟹 $360
很多人都怕要自己動手拆蟹, 所以就懶得去食
呢度有專人幫你拆埋, 唔使自己用力去爆殼及整污糟自己隻手 勁大隻蟹鉗
送到埋口唔通唔食咩 XD 拆咗半隻桂花蟹後, 避風塘辣蟹又來了, 喜記的經典招牌菜, 無理由唔叫
兩種風味, 廚房也細心的先上清淡的桂花蟹, 才來味濃的避風塘辣蟹, 唔會食唔出2個味道的分別
避風塘辣蟹 $480
蟹腳蟹蓋就躲藏在避風塘處, 只外露2隻肥美的蟹鉗
同樣侍應都會細心的幫我地爆開蟹殼, 佢地既手勢好了得, 唔會爆到爛哂, 拆完成個蟹鉗既形都仲起度香蒜乾好味到就咁食都好惹味
友人說, 如果就咁用香蒜乾用黎撈白飯都正
呢度既每一道菜嘅賣相都會令你胃口大開, 不知不覺間會食多咗
豆花上湯浸龍蝦 $288
豆腐超滑, 加埋上湯一齊, 好似自動滑入喉嚨, 都唔使咬添呀!
麵絲幼細, 單吃可能唔夠特別
我地加埋避風塘既蒜香碎一齊食, 竟然成碟都KO埋
怕肥, 怕高膽固醇都唔理啦, 照食可也
招牌蟹油炒麵 $72
但一聽到係"薑汁蕃薯糖水", 身體就不能拒絕了
就算唔食埋d蕃薯, 都要飲下薑汁, 因為蟹肉寒涼, 呢點蟹將軍做得非常貼心
糖水唔會太甜, 亦有薑汁, 所以我成碗飲哂, 係淨番d蕃薯
其實計番都唔叫貴, 亦唔係劏你一頸血既價錢
至少質數, 食材, 服務係比到我地滿意
蟹將軍除出名海鮮菜式外, 原來仲有小菜, 都只是大排檔價錢 (可能仲平過添喎)
其實人少少細食的話, 可以試下呢個EPS promotion, 巧抵囉