2021-05-15
今日食咗個好正嘅鮮魚湯蠔仔肉碎湯$52 潮州嘅蠔仔粥就食得多 一般都會放大地魚&冬菜等配料嚟提升湯底嘅鮮味 今日呢個蠔仔粥特別之處就係用咗鮮魚湯底 根本唔需要方魚/冬菜這些雜料 已經可以做到天然嘅鮮味 魚湯本身已經好甜 加上蠔仔獨特嘅鮮味 味道就 鮮上加鮮蠔仔沒有半點蠔殼 清洗得非常乾淨 而且粒粒飽滿 另外仲放咗芫茜增加香氣 好吃程度爆分現今日啲蠔仔咁靚 粒粒又大又肥 所以朋友叫咗個蠔仔黃金蛋飯$53 蠔仔煎蛋覆蓋了白飯 份量十足 蠔仔煎蛋加入大量香蔥 而且蛋漿煎至金黃 食落特別香口 咀嚼嘅時候不但有蛋香 蔥香 還有蠔仔的鮮香另外叫咗個冰鎮芥蘭$30 蔬菜鮮嫩 顏色依然翠綠非常 有冰塊相伴 夏天食真係有種透心涼嘅感覺 醬汁是菜色的靈魂 醬油中加入芥末 味道複雜而提神 芥末攻鼻嘅感覺好過癮最後我哋仲叫多咗個西多士$27 即叫即炸熱辣辣 西多士又厚又軟綿 不但有蛋香還有香濃的牛油味 餡料是濃郁的花生醬 再配埋香甜的煉奶 當飯後甜品也不錯餐廳除咗有一般嘅咖啡/奶茶/凍檸茶之外 其實仲有提供各式各樣嘅特飲 例如可樂煲薑/雜果賓治/紅豆奶茶等…選擇都幾多元化雖然餐廳裝修唔算特別 主要走平民/街坊
雖然餐廳裝修唔算特別 主要走平民/街坊路線 總算坐得舒適 座位與座位之間有一定距離 而且環境乾淨企理