2024-08-30
疫情時大家都話去行山,疫情過去唔知大家仲有無行山呢? 前幾日好天,朋友捉左我去鴨脷洲,同我行左一轉玉桂山⛰️,位於利東邨同海怡半島的短途山徑,遠望南丫島風景,真係風景如畫🖼️行完山肚餓,就去搵食,行下路經見到啲間個名好正!就入去食,佢原來除左中菜仲有泰菜,岩曬我地🥰🥰🔆 泰式粉絲蟹煲(大蟹)以泰式秘製醬汁,配以薑蔥炒新鮮本灣大肉蟹🦀!肉蟹好肥美又超大隻、有膏之餘仲要啖啖肉!醬汁野味吸引,配埋粉絲真係一流😋🔆薑蔥瓦罉焗長江鰵魚(例)薑蔥鰵魚🐟煲,營養價值比普通魚高、而且鰵魚肉質鮮嫩、甜美,食落比普通魚腩煲更好味!🔆椒鹽八味脆皮豆腐粒炸豆腐,個皮炸到金黃色之餘仲脆卜卜,而內𥚃豆腐好軟滑,又有豆味!配上椒鹽,應該配酒一流,可惜我唔飲酒🤣🤣🔆西瓜沙冰行山行到熱辣辣,梗係叫聲杯凍飲醒醒神!西瓜沙冰飲得出無溝糖水,西瓜味濃,真係消暑解渴!👍🏻👍🏻👍🏻而家餐廳仲同海洋公園合作「食本地鮮」活動,凡惠顧指定菜品,可獲贈送蟹點餐飲優惠卷😋
🔆 泰式粉絲蟹煲(大蟹)
🔆薑蔥瓦罉焗長江鰵魚(例)
🔆椒鹽八味脆皮豆腐粒
🔆西瓜沙冰
行山行到熱辣辣,梗係叫聲杯凍飲醒醒神!