2023-12-28
今日悶悶地同老婆 BB 去東涌東薈城 outlet 睇吓有冇啲咩買,行行吓都夜啦,又有啲肚餓咁就入咗去六小館食嘢,餐廳環境寬敞明亮,裝修雅致,都唔錯都幾靚,梳化啊凳啊都幾舒服,慢慢坐都 OK,畀人一種舒適放鬆的感覺。侍應態度親切友善,笑容滿面地迎接客人,對於食物的介紹都非常熱心,去果陣時都唔算多人,可能真係聖誕新年長假期,好多人已經離開香港去咗旅行玩呀,咁變咗留喺香港消費啲人少咗,食飯都唔使點等位。睇吓個繽紛聖誕二人套餐個 Menu 真係嚇鬼死你,法式牛油烘焙軟殼蟹伴蔥油墨魚汁麵,吓前菜 ?? 不過奇怪在佢上咗乳鴿先,紅燒開邊石岐乳鴿,呢個真係唔錯喎,食得出係即燒即上皮脆肉嫩多汁好味。到前菜,食完都已經飽到想嘔咁滯,可惜冇軟殼蟹,變咗做炸魷魚鬚,不過前菜唔係牛油焗就會好啲囉。跟住個法式拆蟹鉗肉龍蝦湯,個龍蝦湯都幾濃味嘅唔錯,龍蝦鉗肉幾鮮甜,食落都爽口,個湯幾醬口嘅唔錯。再嚟巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架,燒羊架都幾好味唔錯,羊肉冇羶味,不過巴蜀香料就好似擺埋落去燒就會好啲囉,跟住到鑊仔金盞紫羅和牛肉,炒牛肉都幾甜唔錯,係有少許輕微韌,配菜啲三色椒子薑菠蘿酸酸甜甜都幾好味嘅。迷迭香金湯煮龍躉斑球
睇吓個繽紛聖誕二人套餐個 Menu 真係嚇鬼死你,法式牛油烘焙軟殼蟹伴蔥油墨魚汁麵,吓前菜 ?? 不過奇怪在佢上咗乳鴿先,紅燒開邊石岐乳鴿,呢個真係唔錯喎,食得出係即燒即上皮脆肉嫩多汁好味。到前菜,食完都已經飽到想嘔咁滯,可惜冇軟殼蟹,變咗做炸魷魚鬚,不過前菜唔係牛油焗就會好啲囉。跟住個法式拆蟹鉗肉龍蝦湯,個龍蝦湯都幾濃味嘅唔錯,龍蝦鉗肉幾鮮甜,食落都爽口,個湯幾醬口嘅唔錯。再嚟巴蜀燒紐西蘭頂級羊鞍架,燒羊架都幾好味唔錯,羊肉冇羶味,不過巴蜀香料就好似擺埋落去燒就會好啲囉,跟住到鑊仔金盞紫羅和牛肉,炒牛肉都幾甜唔錯,係有少許輕微韌,配菜啲三色椒子薑菠蘿酸酸甜甜都幾好味嘅。迷迭香金湯煮龍躉斑球,咁呢個就基本上係等於高湯煮魚囉,魚味反而真係唔係好出,個高湯又冇乜味,但係都幾大嚿幾抵食嘅。咁個餐都有個菜食吓,金銀蒜魚仔咁樣蒸嘅娃娃菜,幾香口幾甜唔錯嘅,到個主食就係香煎帶子黑松露炒飯,不過黑松露味唔係好出,我唔食黑松露都唔覺得佢有黑松露味咁,個帶子可能未解晒凍就去煎咁變咗冇乜味,但係個炒飯就炒得幾乾身又唔濕嘅,最後個甜品,應該係藍莓汁爆珠芒果汁奶凍,咁好似啲好大粒嘅魚子咁樣樣爆珠,好香好甜。
最尾埋單都唔係話好貴,埋一加埋茶錢唔過千,咁多野食,價格相對合理,用餐環境舒適,適合同家人朋友一齊黎,放BB車都方便。
總結來說。如果您在東涌附近,不妨去六小館一試。
Other Info. :
有個姐姐就應該可能新來嘅,不過就快手得滯啦成日上錯嘢,佢唔係慢㗎係好快㗎佢斟酒斟得好快上得好快,不過佢就斟咗杯原價嘅容量俾我,但套餐版本嘅容量應該係少D,不過就佢都好熱心嘅,俾人鬧好慘。