2022-12-26
話說老頂住喺附近嘅老人院,我哋定期都會過嚟探望下,跟住大夥兒就會喺附近食返餐當聚會。阿三大排檔 地方大,坐得舒服,菜式選擇又多,係唔錯的聚腳點。燒汁脆茄子 🍆 $78茄子炸得金黃香脆,加入燒汁令茄子味道更加豐富,醬汁濃杰加上茄子入口Creamy。 燒汁的甜味與脆茄子的鹹非常配合,調味一流。牛三寶 $168惹味煲仔牛三寶,啱晒凍冰冰嘅天氣嚟食,滾熱辣保持牛三寶的溫度。牛三寶有牛筋、牛腩、牛肚,仲要加埋潮州辣椒油一齊食,香辣惹味。最鍾意食牛筋,豐富的膠原蛋白質,牛筋配腩汁惹味突出有嚼勁 。口感柔軟的牛腩,食落肉味超濃郁!牛肚口感味濃,肉質細膩爽彈。白飯 $20牛三寶同白飯,簡直係完美配合,食過返尋味。金銀蒜蒸龍𧄌頭腩 $168龍𧄌頭腩肉質緊緻,魚味濃郁,龍𧄌頭腩底下放滿金銀蒜同蒸,蒜香🧄輕巧,減輕龍𧄌頭腩的膩滯感,配白飯更加可以吸收蒜茸和魚汁的精華,回味無窮!大埔舊墟直街慢慢變成了食街,有平有貴各取所需,講到中式小菜我就會揀阿三大排檔,廚師唔錯!下次可以再來!
燒汁脆茄子 🍆 $78
牛三寶 $168
白飯 $20
牛三寶同白飯,簡直係完美配合,食過返尋味。
金銀蒜蒸龍𧄌頭腩 $168