2022-10-02
係天水圍想食粥真係無幾多選擇,一係就連鎖店,一係就只有新北江果間老牌粥店,近期天盛街市見到開左呢間新既,今日自己就黎食個下午茶試下先。小店鋪面唔大得幾張枱,下午時間都算幾多人,差唔多都坐滿,黎到岩岩有2枱客離開先有位坐,坐底望左幾下餐牌,想叫野時見d阿姐都幾忙係咁包外賣同落外賣單,睇黎都幾好生意,我都等佢地鬆動d先叫到佢地落單。及第粥本身想叫艇仔粥,但個人認為食生滾粥類會容易反映到店家既用料,所以揀個及第粥試試,粥底都算ok,幾綿,而家d粥鋪其實十居其9都加左d豆粉開,呢間都唔例外,材料有豬潤,豬心,豬肚,豬粉腸同豬肉丸,豬潤有2塊,2塊唔同口感同味道,1塊比較硬爽d,無乜豬潤本身果種味,1塊就平時食果種口感,鞋鞋地又有豬潤味,因小弟平時唔多食豬潤所以唔評邊隻先係好野先,豬心豬肚各2塊正常,爽口無怪味,豬粉腸都有2條,1條就入面多粉d1條就空心乾淨d,豬肉丸1小粒比較咸,成個粥黎講我覺得普通啦,一般正常。炸兩呢份炸兩算幾高質,腸粉皮好光滑,食落唔會一pat野咁,油炸鬼雖然唔係好脆但都唔韌,食落幾鬆軟,加左甜醬麻醬食味道更加升級,美中不足係店家無芝麻供應,個人比較鍾意落埋芝麻,可惜。整體
及第粥
炸兩
整體而言呢間粥店都食得過,街坊價錢多個選擇,油器相對做得比較出色係我埋單果已經賣晒了,其間聽到好多人買外賣都買炸兩,另外留意返外賣每個盒收1蚊的。