2023-09-26
喺九龍城食飯,最煩就是就係搵車位,所以時不時我都會嚟九龍城廣場呢間街坊老店食飯,貪佢有泊車優惠。今日同朋友嚟到,我哋掛住傾,冇細心睇餐牌,就索性叫呢個龍蝦二人餐。$698一個二人餐仲有開邊龍蝦食,好抵!本身包咗波士頓龍蝦,如果加$100仲可以變澳洲龍蝦添!(不過因為知道澳洲龍蝦比較大,所以冇加錢嚕)套餐都有得揀,我哋揀咗個南瓜燕窩羹,足料,好開心可以補充骨膠原。蒜蓉粉絲開邊龍蝦係我至愛,粉絲索滿咗啲龍蝦汁,我就係為咗啲汁叫咗碗白飯!炒班球,絕對童叟無欺,去咗骨嘅斑球,厚厚嘅肉,有啲似去飲嘅感覺。拔絲咕嚕肉,絕對係加強版嘅傳統小菜,平時生炒排骨嘅酸甜汁,但換咗做啖啖肉嘅豬梅柳,因為拔絲嘅關係,形成一層脆皮,超好味。每餐都要食菜嘅,我哋揀咗櫻花蝦蒸菜心,朋友話蒸菜先至會保存到食物嘅原汁原味喎!掛住食,咩都冇,淨係影咗相先海綿蒜蓉粉絲蒸龍蝦,因為實在太好味,同埋太抵食!雖然係一間街坊小店,但係絕對有高級餐廳嘅服務,就以這二人餐嚟講,會有啲似西餐嘅tasting Menu,所有小菜一早已經分好咗碟先上菜。 食物高水準,服務又好,呢間小店喺同區多年屹立不倒,絕對有原因!