2020-05-30
香港有個獨特的飲食文化,就是一年四季都食火鍋! 偶爾也喜歡夏天火鍋去,是晚去了尖沙咀【香香宮主】。 可先參觀整間餐廳得意之處,讓相機先吃個飽。拍下一張又一張的照片。餐廳保持競爭力的關鍵因素是服務和食物質素,近期情形都冇以前咁緊張,但呢度都保持高度衛生,呢門口都有Poster提醒呢。主打宮廷式火鍋,無論是環境、裝修、餐具都帶清朝色彩,店內的卡座,以宮殿牌匾命名如「延禧宮」、「儲秀宮」、「長春宮」,主要以雕花鏤空的古典木材設計,裝潢古色古香。門口更有龍椅擺放,可以換上衣服影影相,食客可以順道打卡喔!走中國風,所以每張餐桌都擺上金黃色的「懿旨」(其實是餐牌),店家的湯底款式頗有特色,有卜卜蜆鍋、酸菜魚頭湯鍋、四川麻辣鍋,喜歡藥材可選慈禧藥膳麻油雞鍋、豬軟骨番茄湯鍋、芫茜山湯鍋、同黑胡椒肉蟹濃湯鍋等鍋!另外火鍋配料選擇豐富,包括有同產地的肉類及各類海鮮!講咁多點完野食即刻整下D醬油先。👋🏻公主醬介 $25/1好多唔同款既醬介配料,九宮格調味盤,咩都落少少試下先。同時店員非常貼心用熱水咁幫我地清洗碗碟,好加分。感覺勁衛生呀。👋🏻雍穆公主:花膠雞湯鍋半隻 $298招牌湯底之一花膠雞湯鍋,金黃色雞湯
門口更有龍椅擺放,可以換上衣服影影相,食客可以順道打卡喔!
👋🏻公主醬介 $25/1
好多唔同款既醬介配料,九宮格調味盤,咩都落少少試下先。
👋🏻雍穆公主:花膠雞湯鍋半隻 $298
招牌湯底之一花膠雞湯鍋,金黃色雞湯跟配料分開放,侍應之後將湯料放進湯頭。未加任何配料前,他建議先飲碗雞湯。
金黃色雞湯雞湯不油膩,入口甘甜。
雞件係半熟雞,需要放入雞湯再煮熟,肉質依然嫩滑。稍為放入湯底滾一下就可以吃了。而花膠滑嫩中帶點爽口,不腥不燥!湯頭鮮甜,很滋潤。
👋🏻魚滑雙拼 任選兩款 $128
「手打蟹子蝦滑&瑤柱干貝滑」瑤柱干貝滑不常見呀!
打邊爐我好鍾意食蝦滑🤤自家手打,蝦滑爽滑彈牙,加上蟹籽脆卜卜嘅質感,令其口感更豐富,重有雙重鮮味。 蝦滑真係好鮮甜柔滑呢。
瑤柱干貝滑既瑤柱味道唔算好出,一放湯,湯味已蓋過了,但干貝質兼具滑嫩與緊實口感,口感不錯。
👋🏻西班牙黑毛豬 $158
黑毛豬不同產地各有食法,最出名的西班牙黑毛豬,吃橡果長大,豬肉中富有濃郁橡果味道。 簡單用來火鍋吃已經很美味。
看它顏色美美的,食落都肉味較濃郁,能呈現黑毛豬的味道。
👋🏻美濃水蓮 $68
看過水蓮的人肯定對它細細長長的模樣印象深刻,我之前食過食完之後好多次火鍋都再點了它。
它含有大量的水份,放進火鍋內都吃起來帶有淡淡的蓮花香,特有的爽脆很讓人喜歡。我發覺花膠雞湯鍋能令很多食物都很好吃呢。
👋🏻薯粉 $22
用筷子夾起一大串薯粉,放到嘴裏,感受薯粉的甜味,再碗上花膠雞湯鍋,甜味更出,非常吸汁呢。
價錢係比預期中高,但係醬芥食物、服務方面都非常不錯的,試過平衡過後都覺得幾值得,太耐沒有火鍋了,有人生日可以揀呢間慶祝下,換下衫影下相,都幾開心的,【香香宮煮】 (尖沙咀)加拿芬道16號金輝大廈1樓📍