2017-02-23
咁岩係附近做完野,經過一日嘅workload,真係好想飲吓野relax吓一於同男朋友去太子酒吧街覓食!!呢間Franape Bar & Restaurant位於比較街頭嘅位置,而且湖水藍嘅門口裝修好搶眼門口嘅服務員仲好有禮貌咁同我地介紹餐廳食物,原來呢間餐廳仲有法國菜食!!餐廳設計得幾靚,一邊播住英文歌,完全無舊式酒吧烏煙瘴氣的感覺,而且時間尚早,人客唔算多,仲好有情調添~~係咁好嘅環境下食飯真係好放鬆一打開memu,我同男朋友都好驚喜,選擇好多而且樣樣都好有創意特色,想必大廚有一定能耐呢~而且侍應一邊好細心咁同我地講解唔同酒嘅特色同味道, 因為餐廳仲有多種手工啤提供, 可以選擇自己岩嘅口味!!我同男朋友就點左兩個好有特色嘅前菜, 一個牛排同意粉,價錢比起好多西餐廳都平,所以都可以放心叫第一樣係鴨脾珍寶珠!!外層炸到金黃,包住鴨肉薯仔蓉,好惹味,好似馬芥休球,十分有創意,係外面無食過!!!之後係吞拿魚牛油果脆筒,脆筒賣相好得意, 裡面有吞拿魚牛油果,兩樣加埋十分creamy又鮮味!飲品上場啦!!!真係好靚又好飲,係mango milkshake,甜酸岩岩好!而且會不斷變色,影相好靚最重
呢間Franape Bar & Restaurant位於比較街頭嘅位置,而且湖水藍嘅門口裝修好搶眼門口嘅服務員仲好有禮貌咁同我地介紹餐廳食物,原來呢間餐廳仲有法國菜食!! 餐廳設計得幾靚,一邊播住英文歌,完全無舊式酒吧烏煙瘴氣的感覺,而且時間尚早,人客唔算多,仲好有情調添~~
係咁好嘅環境下食飯真係好放鬆
一打開memu,我同男朋友都好驚喜,選擇好多而且樣樣都好有創意特色,想必大廚有一定能耐呢~而且侍應一邊好細心咁同我地講解唔同酒嘅特色同味道, 因為餐廳仲有多種手工啤提供, 可以選擇自己岩嘅口味!! 我同男朋友就點左兩個好有特色嘅前菜, 一個牛排同意粉,價錢比起好多西餐廳都平,所以都可以放心叫 第一樣係鴨脾珍寶珠!!外層炸到金黃,包住鴨肉薯仔蓉,好惹味,好似馬芥休球,十分有創意,係外面無食過!!!
飲品上場啦!!!真係好靚又好飲,係mango milkshake,甜酸岩岩好!而且會不斷變色,影相好靚 最重要主菜上場啦!牛扒好厚好夠份量,而且上枱已飄住濃濃肉香,係好靚嘅牛扒👍備有兩款醬汁可以選擇,係芥辣自家調嘅紅酒汁,男友十分愛,好有特色!特別一提係牛排下面嘅薯蓉,吸左牛嘅香味,又滑又香! 仲有海鮮墨汁意粉,用料十分多,隻蝦有成隻手板咁大,醬汁都好有心思,鮮味得來唔會too much❤️ 成餐飯都食得十分開心,無諗過去飲野可以食咁好質素嘅法國菜,實在稱得上隱世餐廳!連男友都話下次要慶祝可以再來食!可能好多人都以為佢只係平凡嘅酒吧,但呢間真係好值得比機會佢一試!