Hiring
$19,000-$21,000
$20,000-$25,000
$20,000-$22,000
2022-07-16 7021 views
田舍家Inakaya🇯🇵早前一出story就有好多朋友仔inbox問我好唔好食·食咗幾錢·值唔值得去⋯📨所以我決定latergram十分嚴重的我出個post比大家睇咗先🤭.首先想同大家講聲🫢Inakaya爐端燒嘅menu係無價錢的🫣而且只列有新的菜式or時令食材🌽所以order時好刺激😶‍🌫️見到枱面有邊啲食材想食就order📝完全唔知幾錢🫥當然係可以問的·但如果荷包負荷到🧧我都幾建議大家玩下呢個又刺激又驚驚嘅等埋單遊戲🤣而且食個陣唔洗諗太多咁嘅價錢食呢款食材值唔值·可以更用心·真實地去感受食材嘅味道😬.而我呢一餐埋單約$3900💸但本人強烈建議大家除了菜式外🥡要諗埋環境·用餐體驗等去決定會唔會去🤨畢竟係101樓·可以俯瞰整個維港夜景🌃餐廳環境整個設計 +日本師傅的日文令我彷彿身處🇯🇵一樣🥰而且經理都好好👍🏻知道我地第一次到訪·都有簡單介紹古時日本招呼天皇都係跪坐去烹調食物·而且不能接近天皇所了用呢個槳去傳菜😱可惜當晚太早走..體驗唔到試拎傳菜槳&打年糕環節😠大家去時記得預多少少時間慢慢食😉.當晚7點入座·還是空蕩蕩的餐廳令我有機會可以好好的去走走看看🤓剛入座時還在想被安排到背向美景又是
田舍家Inakaya🇯🇵

當晚7點入座·還是空蕩蕩的餐廳令我有機會可以好好的去走走看看🤓剛入座時還在想被安排到背向美景又是最角落的位置而有點失落😞因為見唔到師傅正面👨🏻‍🍳又要轉身先睇到夜景🌃
但但但但但⋯由落單後發現我是被安排到最好我位置🥳🥳🥳🥳因為就算被安排面向海景…但都會被客人們擋住🤣但我係180°零死角·隨時都可以望到最完整嘅景色🤩
而且係旁邊可以望到整個處理&🔥食材嘅過程🤭最近師傅都可以有多少少交流🤗

•)冷烏肝🐤 $90
第一次食凍嘅雞肝·雖然望落粉紅色但食落一啲都無內臟嘅血腥味·偏實的口感但又十分creamy…配上了黑椒&青蔥更加惹味😋如果唔係怕膽固醇超標真係好想再叫多一客🤭
•)白粟米🌽 $180
粟米其實係我認知中算好難燒🫣又怕唔夠熟·又怕燶&太乾 但又要燒得香😓但呢條🌽本身跑香甜配上少許焦香·真係好出色
•)北寄貝🐚 $320
上枱時係鐵板上已經feel到好嫩好juicy🤤🤤🤤果不其然入口一咬好鮮甜 不誇張地說真係爆汁🤭濃濃的鮮味 一人2件真係唔夠喉
•)西京味增芝士🧀$120
唔食芝士嘅我見到男朋友個刻瞬間幸福過見到我嘅樣😐就知有幾好食🤣吞哂先肯同我講話好creamy好重芝士味 好濃好幸福🥲大家自己去試下睇下會唔會好似佢咁幸福啦🤭

•)鳥串🐣 $75
睇落平平無奇的雞肉串·竟然係令我想encore之一🙊肉鮮嫩是基本·但佢juicy到有點兒過分💧肉眼可見油水在滴🤤
•)免治手羽先🍗$80
不值一提🥲就是普通的無骨雞翼·包了免治雞肉😐on top有隻以為醃製咗嘅蛋黃·但實質上沒有味道
•)羊肉㗎🐏$620
慢煮+燒是一種何奇神仙的配搭呀🤤🤤師傅係燒完嗰陣🔥切開俾我哋睇💓係鮮嫩嘅粉紅色呀🤩立即話已經ok唔需要再燒了😍見到切片後再把兩件最肥嘅部位燒多一陣🔥我就知道等一陣要淡淡油了🤭
入口淡淡嘅羊羶味·我都接受到·相信應該大多人都能接受🫣肉質鮮嫩多汁·一刻間以為自己食緊和牛🤔而剛剛燒多左陣嘅尾端部位·果然入口一咬 油香四溢😱必點🤭
•)日本青椒仔🫑$75
平平無奇~完~😅

•)蠶豆 $110
本身都覺得好普通🫤但店員十分推介~滿心期待咗一陣😅但~又係豆囉
•)🌟喜知次魚爐端燒🐟 $1580
一黎就見到燒緊🔥我地落單後足足燒了45分鐘👍🏻難怪枱枱都點·真係必點🤩限量⚠️手快有手慢🈚️
唔好請個型定得靚先😆個魚皮燒到金黃香脆·肉質新鮮彈牙👍🏻而已足以值得我嘅等待⌛️份量都夠哂大條·好彩我大食🤣
但有敗筆⚠️伴碟嘅玉子燒霉了😟
•)小洋蔥🧅$110
只有香甜·沒有辛辣·正常水準
•)炸豆腐🌟🌟🌟$85
壓軸登場·全晚最驚喜🥳🥳燒豆腐外皮可以好似炸嘅咁酥脆·切開之後白滑嘅豆腐嫩過BB肌膚🫣少許汁醬提少少味👍🏻
當寫完呢篇嘢之後·已經好想再次訂位😝
但係如果約一大班朋友去會更加開心🥳
2022-06-29
$2000 (Dinner)
Celebration
Anniversary