2020-08-16
1945 views
由於疫情嚴重, 晚上六點後冇得堂食,遇上酒店做staycation package 包埋晚餐,於是就順便試吓俾人話係被米芝蓮遺忘嘅餐廳- 港灣壹號 由於係in room dining, 本身期望都唔係好高,當係酒店包埋room serves ,但食完之後令我對in room dining 要求提高咗,因為俾Grand Hyatt 尼個in room dining 質素拉高矖👍🏽 成餐由order 、送餐以至收餐具都係由港灣壹號職員負責, 連餐具都係用返港灣壹號!食物質素,擺枱都同堂食一樣👍🏽 你問我到唔到米芝蓮星級,以我in Room dining 用餐經驗講就好唔公平😁 但以食物質素,每一道菜都好高質,已經好食過好多嘅米芝蓮推介食店👍🏽足料嘅蟹皇燴燕窩已經俾顯得不是主角,因為有更多出色菜式當中糖醋黑豚肉同葱燒百花銀雪魚令我哋最為回味😋 煮至脆身嘅豚肉配上微酸少甜嘅汁十分滿分💯 葱燒百花銀雪魚- 十分考功夫嘅一道菜,師傅做到色澤金黃, 表面睇只係一舊炸魚肉,咬落去發現魚肉背後釀有蝦膠👏🏻 但食落口,蝦膠嘅爽口彈牙,同鱈魚嘅肉質完全冇違和感
你問我到唔到米芝蓮星級,以我in Room dining 用餐經驗講就好唔公平😁 但以食物質素,每一道菜都好高質,已經好食過好多嘅米芝蓮推介食店👍🏽 足料嘅蟹皇燴燕窩已經俾顯得不是主角,因為有更多出色菜式