2019-03-15
慕名嚟到Fukuro試佢地個吉列和牛三文治🤩 呢間人氣居酒屋好鬼霸氣,唔比book位,一係就6點一開門walk in唔洗等,一係就係出面慢慢等位(當日星期六到6:30已經要等呢)睇落真係幾吸引,但可能我太fantasize左佢,有少少失望呢😶 牛肉質地係幾正,除左有少少筋之外,油脂分佈得唔錯,咬落係十分之嫩滑嘅,麵包亦烘得啱啱好,但係!個燒汁實在太太太重味啦,淨係食到個汁嘅味,和牛應有嘅肉味完全被蓋過,破壞左成件事😭 所幸其他食物都好出色。最最最鐘意係呢個蠔!原來加左柚子醋係令到隻肥仔生蠔嘅鮮味發揮到200%,酸酸甜甜襯返個海水味,真係除左好好味我都無咩好補充啦🤤另一心頭好係呢個Drunken Clams,清酒煮蜆就食得多,清酒醉蜆真係第一次,酒味都幾重,但最緊要係同啲蜆嘅味夾到Yaki Udon又係幾有驚喜,面頭勁多長腳蟹肉,多到最後食哂啲麵都仲有剩,足料程度無容置疑;另外烏冬麵條彈牙有咬口,配埋creamy嘅蟹味噌,深得我歡心呢Beef Tartare亦唔錯,大粒到近乎係角切嘅牛內混入蘋果等清爽食材,伴代替傳統麵包嘅娃娃菜,中和返個油膩感Sweet Corn個人就覺得還好,食兩啖已
Sweet Corn個人就覺得還好,食兩啖已覺太甜太膩
甜品嘅Monaka Ice Cream Sandwich當日係夾左紫菜味嘅雪糕,內有莓果味嘅醬,甜中有咸、再帶酸嘅感覺係幾得意