2017-10-15
原本約阿媽去食漢陽苑, 點知去到又裝修, 立即改去倫敦廣場,諗住食嗰啲韓式放題,經過新樂酒店見$150 有buffet食,記得幾年前同老公在這裡吃了個70幾元的buffet, 雖然不是貴價野, 但味道不錯,也吃到飽, 所以去到倫敦廣場又猶豫了,又行返去新樂睇下,點知樓梯上咗去一樓即刻有人招呼我們入去,但不是上次那裡,上到去很細,卡位又是Tiffany blue(笑), 但細佬嫌這裡細、樓底低,似茶餐廳,而那些坐位似飯堂,跟我們平時去的essence價錢相若,但各方面相差很多!我就話呢度地點方便嘛!價錢又相宜, 眼見很多一家大細, 或是一班朋友, 可以坐下傾下計, 又不用怕被餐廳趕走, 實是聚腳好地方! 況且canteen 又如何, 食野最緊要食物麻,以前公司canteen 細細都有很多好吃的如XO 醬海鮮炒烏冬, 涼瓜排骨, 涼瓜脆又啖啖甘甜, 泰式炒飯, 只是後來轉了手, 吃不回那些味道了... 就算以前新樂酒店另一層吃的70幾元的buffet,都有個涼瓜冷盤令我念念不忘! 那次我想我吃了人家大半盤!(笑)回正題, 這裡自助餐的基本海鮮翡翠螺、青口、鮮蝦等,這裡也有, 質素跟一般酒店
回正題, 這裡自助餐的基本海鮮翡翠螺、青口、鮮蝦等,這裡也有, 質素跟一般酒店相若,可惜螺有沙。
食buffet 有粥的話,我總會吃一碗,暖暖胃吧,呢個咸蛋肉鬆粥,OK 啦!
令我特別驚喜的是這裡有西洋菜生魚湯,呢個連屋企都好少煲既湯,一試正呀! 仲有啖啖既西洋菜湯渣,充滿阿媽煲既靚湯風味!
三文魚平時我是不吃,但這𥚃奇怪地卻只有一款刺生,我唯有也去拿了一碟吃,是女師傅,不過一早切定,她只是負責放上碟,三文魚切得厚厚的,十分肥美,不錯,不過吃一碟已吃不了第二碟!
豬腳姜,老媽拿的蛋太乾,我的蛋剛好,正!
、
甜品不多,但都有幾款我喜歡的,且都是細細件,不會被其他人切到好核突,影響食慾,我拿了雲石芝士蛋糕、布甸、芝士蛋糕、2個雪米磁,又自己沖咖啡飲,但呢度d凍紅茶、凍啡均已落糖漿,個人覺得過甜!
細佬也說很久沒吃過涼粉,拿了一碗吃, 久違了!
埋單8折,$48x,即約$160位