2024-10-18
約左朋友喺Elements睇戲,早啲過黎醫埋肚先入場,揀左間食fusion星馬菜餐廳。餐廳環境好闊落,而且裝修又靚,用色幾有東南亞特色,加埋現場播既泰文歌,真係感覺好似去左旅行咁。就咁睇餐牌望落啲食物好似幾吸引,仲會標明係邊個東南亞地方既特色菜。泰北冬蔭功大頭蝦湯 $82/位叫左一份大頭蝦冬陰功湯試下,雖然餐牌寫係一人份量,但上到黎都幾大份,兩個人share我覺得剛剛好。大頭蝦都好大隻,食落係新鮮蝦,幾好味;冬陰功湯偏重味啲,但唔算辣,酸酸地都幾開胃。星洲香辣炒珍珠米 $198星洲炒米就食得多,星洲炒飯就真係第一次食。呢味星洲香辣炒飯都幾多配料家,有蝦粒、魷魚、豬肉同啲豆角,整體炒得幾惹味,味道會比平時炒米辣啲啲,珍珠米炒得幾乾身,唔會痴到一舊舊咁,兩個人食份量都幾多。新加坡黒胡椒鮑魚難煲 $228呢個雞煲幾令人意外,上菜時已經一大個陶瓷煲咁上幾有特色,煲下面有火暖住,侍應一打開蓋就feel到佢炒得幾好鑊氣。唔好睇佢色水好深好似好重口味咁,我覺得反而剛剛好,咸香得黎有啲香茅既香味。鮑魚有兩隻,都唔細家,食落仲幾嫩口彈牙,火侯煮得剛剛好。雞件都煮得幾嫩滑,掛埋啲汁一齊食幾惹味,值得一試。
泰北冬蔭功大頭蝦湯 $82/位
星洲香辣炒珍珠米 $198
新加坡黒胡椒鮑魚難煲 $228
食飯時侍應又幾細心,會主動換碟加水。整體環境又幾好坐,啱哂一班朋友黎食飯吹水👍🏻