今日中午我們去咗附近灣仔行街,行到下午嘅時候覺得好肚餓,所以就諗著去合和中心嘅「薈軒」飲下午茶!點知一上到嚟就見到全場爆滿,而且店外有超多人排隊等候,所以我們就諗著搵過另一間店食,點知行過另一邊就見到一間新開叫「薈麵館」嘅食店,見到店內嘅環境裝修非常古色古香,而且相當舒適寬敞,所以我們決定入去食下午茶!一開始我們諗緊點樣叫粥麵套餐?店員就解答我們話首先選擇咗粥、麵或撈麵,之後再自己選擇配一款特點、油菜、小點或糖水,除此以外,仲可以另外揀特色小食!我們就叫咗家鄉生劏田鷄粥配小點:蛋煎蝦米腸粉!家鄉生劏田鷄粥嘅粥底煲得超香滑軟綿,而田鷄嘅肉質就極之結質彈牙,而且非常肥美大隻!小點:蛋煎蝦米腸粉嘅腸粉質感超煙煙韌韌,再沾上香濃嘅蛋漿,而且係新鮮即叫即煎,所以真係熱辣辣同相當香口!鮮蝦雲吞麵配特點:真材實料鹹肉糭!鮮蝦雲吞麵嘅湯底味道極之清甜鮮味,麵質相當幼身,而雲吞嘅皮就超級軟滑薄身,入面包著嘅蝦肉就超爽甜彈牙,而且有五粒咁多,真係好抵食呀!特點:真材實料鹹肉糭就咁睇表面以為同其他一般嘅糭差唔多,點知一食落就覺得有好濃郁嘅荷葉清香味,而且入面嘅餡料非常足料豐富,雖然瘦肉同肥豬肉嘅份量都幾多,
而且相當舒適寬敞,所以我們決定入去食下午茶!
而田鷄嘅肉質就極之結質彈牙,而且非常肥美大隻!
麵質相當幼身,而雲吞嘅皮就超級軟滑薄身,
入面包著嘅蝦肉就超爽甜彈牙,而且有五粒咁多,真係好抵食呀!
雖然瘦肉同肥豬肉嘅份量都幾多,但完全無油膩嘅感覺,真係份量十足!
原汁柱候牛根粗麵配特色小食:肉脆薑蔥鯇魚皮!原汁柱候牛根粗麵嘅牛根燜得相當入味,質感好煙韌彈牙,
而粗麵嘅麵質就非常爽口彈牙!特色小食:肉脆薑蔥鯇魚皮嘅質感超爽口脆身,
再沾埋啲魚露一齊食,令到味道更加鮮味!
家鄉生劏田鷄粥
小點:蛋煎蝦米腸粉!
鮮蝦雲吞麵
特點:真材實料鹹肉糭!
原汁柱候牛根粗麵
特色小食:肉脆薑蔥鯇魚皮!
2017-10-21
家鄉生劏田鷄粥
小點:蛋煎蝦米腸粉!
鮮蝦雲吞麵
特點:真材實料鹹肉糭!
原汁柱候牛根粗麵
特色小食:肉脆薑蔥鯇魚皮!