2023-10-03 1783 views
呢晚約咗幾個兄弟聚聚舊,食吓大排檔咁,一入到去原來係地庫嚟,仲以為好熱,但放心入邊冷氣足夠,就算人多都唔會覺得焗,入面嘅裝修好似舊式大排檔,牆壁貼滿晒招牌菜單,真係有啲似去咗沙田食陳根記嘅感覺。幾個大男人梗係叫返個炒飯食先,打打底。馬拉荔枝炒飯,辣辣地,有少少荔枝肉,雞肉等等炒埋一碟,但越食越辣,為一敗筆就係個雞肉有少少雪藏味⋯不過整體都OK,都有少少鑊氣,呢度加加分。炸大腸,老實講,同其他大牌檔質素不相伯仲,度度都係差唔多㗎喇,所以都冇乜大期望,主要係用嚟送啤酒,不過我鍾意佢夠瘦,好憎大腸入邊好多肥膏,咬極都唔斷好似香口膠咁⋯呢個就唔會啦,佢偏瘦,所以啖啖都脆卜卜。椒鹽鮮魷,四個字,皮薄餡靚,脆粉唔會太多,而且魷魚非常新鮮, 十分爽口,椒鹽方面唔會話太辣,唔會太鹹,味道剛剛好!嚟到主角炸豬手,醃製得非常入味,用嚟送啤酒一流,豬皮炸到脆卜卜,好似薯片咁,一咬就開,毫不拖泥帶水!豬手非常淋,又冇筋,唔怪之得咁貴啦送啤酒非常之適合最後食返個蝦醬炒通菜,炒得好香,唔係死鹹果隻,微辣,為呢餐晚飯畫上句號。

幾個大男人梗係叫返個炒飯食先,打打底。
馬拉荔枝炒飯
炸大腸