大年初四,同友人到圓方逛街,順便一試響好耐前已經話要一齊試既稻庭烏冬.睇<飲食男女>講過,稻庭烏冬響古時日本係貢品來的,而且其特色係幼身,同傳統烏冬既粗身唔同,究竟稻庭烏冬同普通烏冬有咩唔同呢,喺今日我就同友人一試呢間稻庭烏冬店.喺去幫襯之前,我都上開飯睇過對於呢間餐廳既食評,有人話水準一流,又有人話烏冬普通過普通,咁當然,我就唔可以用咁大既期望去試呢間餐廳喇(希望愈大失望愈大).入正題喇,當日4點零鐘同友人響圓方行到無野好行,就去搵稻庭烏冬既位置(我一直只知響圓方,實際位置唔清楚).咁早,人地梗係準備中未開市啦,咁我就睇下門口個餐牌,準備下晏d入到去點咩菜食喇,其實菜式唔太多,有熱烏冬,冷烏冬($98-$1xx),鍋物(價錢由$180至$4百零蚊咁上下),同埋其他散嗌可以扔落鍋物烚熟既食物,仲有燒鳥,同埋頭盤.其實是次之行都係諗住想試下佢既招牌菜,稻庭烏冬架姐,所以對其他興趣不大.6時半,回到餐廳等位,已經見到成棚人響門口等緊,但原來唔駛20分鐘已經可以入座(我諗係好多拎左飛既人見咁多人唔等)由於已經睇過餐牌一次,所以好快就可以作出決定,我同友人被安排坐響餐廳中間位置

由於已經睇過餐牌一次,所以好快就可以作出決定,我同友人被安排坐響餐廳中間位置,一個用半個人咁高既木間開既座位,雖然唔係間房咁,但起碼坐低唔駛同格離同你眼望我眼咁食,叫有返d私穩. 友人就點左一客蟹肉稻庭烏,冬,而我就係炸蝦天婦羅稻庭烏冬$98
,淨係食碗烏冬又唔飽,見到餐牌有款叫$108安格斯牛肉他他(叫得他他,我以為佢係西式整法,用刀剁爛牛肉拌蛋黃呀其他材料撈埋啦,但原來呢個他他,即係牛肉薄片刺身,比d鼓油咁既物體你點黎吃),比個名呃左.

另外,點左客係自家製魷魚餅(無記錯$78),真係足本製作,啖啖都係魷魚粒.
講咁耐,口都臭,稻庭烏冬終於黎喇,友人果碗就成碗蟹肉拆散撈落d烏冬到,
我果碗炸蝦天婦羅烏冬就分開上,試啖烏冬先,唔...食落去覺得稻庭烏冬同普通烏冬,即係唔會令我”嘩"一聲嗌出黎,只係粗幼既分別,湯底好清,無蓋晒d面粉香味,同埋無上次響尖沙咀香之香食既烏冬咁糊咁腍身.最有驚喜就係炸蝦天婦羅,足足有兩大隻炸蝦,咬落去啖啖肉之餘,脆漿又唔會過厚,又唔覺好油身喎,好快就極速幹掉兩大隻炸蝦. 另外點菜果陣待應話梳打飲品點一杯第二杯免費,即係買一送一啦,抵飲.

上菜速度好快,可能因為要番多幾轉枱做生意啦,所以如果大家玩開慢食細味食物既就唔太岩喇,但待應有禮,亦好醒目,見你杯茶唔滿會自動幫你斟滿,食晒又即刻幫你收晒d碟.環境唔算太嘈吵,可能因為開響圓方佢都係做中產生意,眼見好多食客都斯斯文文,講野唔會話好大聲.埋單$460,以圓方食晚飯黎講,價錢唔算太貴.不過你問我會唔會再試我會答你,我再返黎會試佢d鍋物.

我建議如果兩口子去圓方拍拖,唔想食生冷野,想食熱辣辣既野既人黎試佢d鍋物,見格離枱嗌到食枱都係,響度烚下烚下都幾過癮.
自家製魷魚餅
安格斯牛肉他他