2024-04-20
同男朋友行完M+之後覺得好肚餓,咁啱見到囍公館,我同佢講話我哋好少食點心,佢就話不如試吓呢一間嘅點心。餐廳好闊落,我哋坐喺近窗嘅位置,望住個海景食點心別有一番風味,周不時都有啲雀仔會蕩失路走咗入嚟,成個環境令人覺得好舒服。‣ 鮑魚燒賣 $108我哋嗌咗兩份有鮑魚嘅點心,我笑咗同男朋友講話加咗隻鮑魚即刻高級咗唔少。份燒賣啲蝦肉相當爽口彈牙,絕對冇偷工減料嘅嫌疑,加埋鮑魚仔一齊食又有唔同嘅口感。‣ 黑松露小籠包 $88小籠包嘅黑松露味好香,雖然唔係我食過最好食嘅小籠包,但係確實可以稱得上係皮薄餡靚,爭啲唔小心俾啲湯汁焫親,因為咬落去嗰陣已經爆汁。個小籠包本身都好好食,黑松露只係一個加分項。‣ 鮑魚千層酥 $118鮑魚嘅味道都差唔多,但係我好鍾意佢嘅千層酥盒仔,咬落去嘅時候相當鬆化,同時可以食得出牛油嗰浸香味。我覺得囍公館啲點心其實就咁食已經好出色,鮑魚、黑松露都只不過係個噱頭。‣ 蒜片和牛粒 $98雖然佢最出名係片皮鴨,但係我哋都冇嗌到,男朋友話突然之間好想食牛,我哋就叫咗蒜片和牛粒,見到個擺盤嘅時候我一時醒唔起我嗌咗啲咩。本身對呢道菜冇咩期望,但係發覺牛比我想像中好食,以為啲醬汁好搶味,
‣ 鮑魚燒賣 $108
‣ 黑松露小籠包 $88
‣ 鮑魚千層酥 $118
‣ 蒜片和牛粒 $98
雖然佢最出名係片皮鴨,但係我哋都冇嗌到,男朋友話突然之間好想食牛,我哋就叫咗蒜片和牛粒,見到個擺盤嘅時候我一時醒唔起我嗌咗啲咩。本身對呢道菜冇咩期望,但係發覺牛比我想像中好食,以為啲醬汁好搶味,但冇諗過都食得出牛嘅香味。唯一嘅缺點就真係太過細份,真係三分鐘之內都可以食晒。
#foodbara_diary