2023-07-09
細個嘅時候父母曾經帶過我去佐敦食糖水檔🫢 呢日好想食返當時童年嘅滋味 就同哥哥嚟回味一下☺️ 原來而家已經係第三代嘅甜品舖啦自家製XO醬炒蘿蔔糕見到人人都嗌呢一款食物 我地又跟風試吓先😝 呢度嘅XO醬真係好惹味呀 我地已經冇另外加辣 但都有返咁上下辣㗎喇 仲有蝦米喺入面🫢 呢度嘅炒蘿蔔糕都幾大份 仲配埋炒芽菜 平衡返XO醬嘅辣味貝兒公主即係楊枝甘露配椰果 蘆薈 我地再額外加咗日式小丸子 楊枝甘露本身已經好豐富 有西米同碌柚肉😝 我覺得加咗蘆薈感覺更清新 咁多配料一齊有多種層次😉 日式小丸子好煙韌 係我好鍾意嘅質感😍灰姑娘呢個就係生磨芝麻糊配燉蛋白 呢個懷舊甜品好有驚喜😳 個芝麻糊好滑 而且稠杰度剛好 同底下嘅燉蛋白一齊食 好養顏☺️ 燉蛋白有少少甜甜地 令人忍唔住一啖接住一啖咁食 呢個甜品我仲額外加芝麻湯圓 入面嘅芝麻餡料好多 好似要流晒出嚟咁😺擂沙可可面頭灑滿咗可可粉 煙韌嘅外皮入面原來係芝麻湯圓😮 芝麻同可可嘅味道出奇地夾 真係想嗌多一份嚟到第三代嘅糖水檔 坐得更舒適 但又保留到少少懷舊感 真係幾唔錯👍🏻 尤其係食物質素保持到水準 去完西九龍文化區過嚟食就啱晒😙 因為就係喺柯士甸站附近
自家製XO醬炒蘿蔔糕
貝兒公主
灰姑娘
擂沙可可
嚟到第三代嘅糖水檔 坐得更舒適 但又保留到少少懷舊感 真係幾唔錯👍🏻 尤其係食物質素保持到水準 去完西九龍文化區過嚟食就啱晒😙 因為就係喺柯士甸站附近㗎咋 無係食甜品定宵夜都啱晒