2017-10-12
踏入十月又係我至愛蟹蟹嘅肥美季節, 大閘蟹未有得食, 今日率先來 Master Kama食個西式全蟹頂頂癮先, Master Kama 主力推阿拉斯加蟹及法國膏蟹而非中國蟹, Master Kama 位於銅鑼灣地鐵站附近, 地理位置非常方便, 門前的磁磚頗有歐陸情調。裝修走簡約西式舒服路線, 充滿活力的年輕人的感覺。餐廳提供兩款蟹餐; Holy crab one ~ 法國膏蟹海鮮拼 或 Holy crab two 阿拉斯加蟹 SHABU SHADBU。 同朋友商量後, 我哋決定食Holy crab one ~ 法國膏蟹海鮮拼, 套餐包下列食品; 1 box 前菜六小缽1 芝士蟹肉釀蟹蓋2 蟹肉芬奴意式烤麵包1 Master 海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁2甜品其他海鮮都好似幾正, 我地見隔離檯的龍蝦麵包磚都好靚。木合盛載的前菜 ~ 六小缽酸辣羅勒海蜆 ~ 酸酸辣辣羅勒汁, 非常惹味, 海蜆唔係好大隻, 但肉質鮮甜嫩滑, 完全唔韌。虎蝦配芒果慕斯 ~ 爽口的蝦肉配上香香甜甜的芒果慕斯及帶少許酸的番茄粒, 又係醒胃的開胃前菜。柚子醋海藻沙律 ~ 愈來愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味,
裝修走簡約西式舒服路線, 充滿活力的年輕人的感覺。
1 box 前菜六小缽
1 芝士蟹肉釀蟹蓋
2 蟹肉芬奴意式烤麵包
1 Master 海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁
2甜品
其他海鮮都好似幾正, 我地見隔離檯的龍蝦麵包磚都好靚。
木合盛載的前菜 ~ 六小缽
柚子醋海藻沙律 ~ 愈來愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味, 配上簡單的沙律汁或醋汁已經很好食。
蟹子日式凍豆腐 ~ 凍豆腐淋上芝麻醬再加少蟹子, 又香又惹味, 仲食到蟹子的卜卜脆口感。
蟹肉玉子燒 ~ 鮮甜蟹肉配嫩滑玉子燒, 一啖入口, 爽甜又滑溜。
海鹽枝豆 ~ 無咩特別
蟹肉芬奴意式烤麵包
望落有啲似吞拿魚醬, 入口卻大不同, 一梳梳的蟹肉爽甜, 而羅勒醬清香偏淡, 味道跟蟹肉很配搭, 至於那個意式烤麵包, 口感煙韌, 不是香脆型, 重麥香。
蟹肉釀蟹蓋配三文魚子及火箭菜
蟹肉味道跟蟹肉芬奴的差不多, 但蟹肉嘅份量就多好多, 可以一羹羹咁放入口, 配埋蟹子食, 鮮爽甜美, 食蟹有人拆埋肉, 食得堅爽!
Master海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁
很多紅膏的法國膏蟹, 比起大閘蟹, 法國膏蟹嘅肉就比較多, 相對嚟講蟹膏亦比較實淨, 如果能夠再大隻啲、再多肉啲及一隻而不是半隻就更加好了。
海鮮拼盤除咗法國膏蟹, 還有青口、蝦、硯、魷魚、粟米、薯仔、紅蘿蔔及泰式椰菜仔等, 真係海鮮盛宴, 一次過品嘗多種海鮮, 海鮮質素也不錯, 幾新鮮, 不得不提佢個香草牛油汁, 有點似墨西哥汁, 不過係輕辣及輕淡版本, 清清的香草及微香的牛油混合而成, 清淡微辣醬汁嘅好處係唔會搶咗海鮮嘅鮮味及原味, 吸晒海鮮汁的紅蘿蔔、薯仔及配菜真係好好食, 特別係紅蘿蔔, 又香又甜又腍
綠茶蕨餅
蕨餅勁濃的綠茶, 帶點甘及微苦, 喜歡綠茶的朋友應該會like, 我對綠茶麻麻, 所以配點附上的黑糖水食, 甜甜地, 好食好多呢。