2020-07-26 124 views
呢間💛店最近非常火紅,幾乎日日係IG都會見到佢既出現😂 而今次去觀塘既目的其實係衝佢而去🏃🏻‍♀️.入內前除左量體溫呢d基本野外,店員會先係門口將你前前後後都用消毒酒精噴灑,連鞋底都唔放過🙈,咁樣大家就可以食得稍為安心啦👐🏻⚠️消毒酒精並非萬能,為己為人有唔舒服就唔好出街.呢度無多餘裝修完全係工廈食堂格局,餐廳內有一面玻璃可以睇到廚房既情況👀最有良心既係呢度講到明唔夠汁唔夠飯都可以加,岩晒大食既朋友🥰 而呢度飯既份量都算多,如果唔太大食既請向店員要求少飯,避免造成浪費🙅🏻‍♀️.㊙️叫得做慢煮,幫襯要有心理準備出餐真係會比較慢,當日落左單20零分鐘後先上餐🤦🏻‍♀️******************************✨慢煮火灸牛腹扒丼🐮 ($88)其實唔太清楚呢度慢煮既定義係咩,因為牛腹扒食唔出有火灸過既味道😥 雖然未去到其他人所講既鞋口,但口感真係唔似係慢煮出黎既咁嫩,而且食落並無牛味,如果唔係知佢係牛腹扒就只會認為係一片肉🤦🏻‍♀️同埋牛腹扒好似未經調味既咁,係靠後期係上面灑上鹽🧂同胡椒,就咁直接食覺得幾咸下😓-✨慢煮三文魚配牛油果丼🐟🥑 ($88)本身最期待係食佢,感覺賣相好似夏威夷

⚠️消毒酒精並非萬能,為己為人有唔舒服就唔好出街

✨慢煮火灸牛腹扒丼🐮 ($88)

✨慢煮三文魚配牛油果丼🐟🥑 ($88)
本身最期待係食佢,感覺賣相好似夏威夷魚生飯咁清新🍃
但係臨出餐前5分鐘先被告知主角之一既牛油果🥑用晒未到貨,店員一開始提議俾多d火龍果,聽到之後真係滴汗😓,因為丼飯本身已經有火龍果,再多加既話就會變成食水果飯而唔係丼飯🤢 最後改為俾多d三文魚解決
而呢碗丼飯同樣令人覺得失望💔,因為三文魚亦係無三文魚味道,溫泉蛋都係無蛋味🤦🏻‍♀️ 雖然丼飯有淋上醬汁,但食落真係無味,食完呢餐只覺得係好清淡既一餐....
最奇怪既係d車厘茄,唔知係醃過定係變壞左,望落正正常常無穿無爛,但食落去有陣酸叔味,好似腳臭🦶🏻咁😂🤢🤮

🥢味噌湯
每款丼飯都會附上一碗味噌湯,入面有蔥花、油揚絲、紅蘿蔔同冬菇,係係日本餐廳飲到既味噌湯味道,唔會偏咸,算係成餐飯裡面最有味道既一樣食物😂

👧🏻人均消費:$88
👍🏻味道指數:3/5
👍🏻抵食指數:3/5
👍🏻環境指數:3/5
👍🏻再訪指數:2.5/5
📍慢煮屋
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
⏰營業時間:11:30–17:00;18:00–22:00 (Mon–Sat & Public Holiday);
12:00–17:00;18:00–22:00 (Sun)
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)