繼續生日月食豪啲🤑今晚就同男朋友出省城去中環食AOAO😍呢間係西日式fusion居酒屋🏮據聞係23年尾先開㗎咋🆕呢度唔止得食嘢仲可以飲嘢,仲有戶外可以坐住飲嘢傾偈好鬼chill😌經過見到仲有個DJ台tim🙌🏻坐低梗係叫兩杯嘢飲先啦Hutton JadeiteLily safra🥃兩杯嘅酒底都係Black Label Whisky,酒味都幾濃烈㗎,易醉嘅朋友仔就要留意啦🙌🏻Hamachi(油甘魚腩刺身)🐟話明fusion梗係唔係普通刺身咁簡單啦,上面加左苦瓜皮包住南瓜蓉再有少少蟹籽喺上面,但係食落一啲苦瓜味都冇,呢個配搭令魚腩冇咁油膩😋Pickled Tomato Salad(蕃茄沙律)🍅蕃茄中間嗰堆泡沫係由法式清湯整成,食落去好似有少少芝士味又有啲鹹鹹地,配落蕃茄度出奇地清新,好開胃🤤🤤Caramelised Pumpkin(焦糖南瓜)🎃呢度嘅南瓜唔係平時食開煮到腍晒,仲帶有少少咬口,外邊再裹上一層焦糖🍬因為所選用嘅南瓜有南瓜嘅香味但係唔算好甜,加埋外邊層焦糖就啱啱好😋Tonkatsu(炸豬扒)🐖外面炸皮整得好鬆脆好薄,出乎咗我意料🤩而豬扒唔會炸到乾晒而且又唔鞋唔靭😋配搭嘅醬汁當然唔係

坐低梗係叫兩杯嘢飲先啦Hutton Jadeite

Pickled Tomato Salad

Caramelised Pumpkin(焦糖南瓜)🎃
Caramelised Pumpkin

Tonkatsu(炸豬扒)🐖
外面炸皮整得好鬆脆好薄,出乎咗我意料🤩而豬扒唔會炸到乾晒而且又唔鞋唔靭😋配搭嘅醬汁當然唔係咁普通一般嘅炸豬扒醬,餐廳選用咗梅子乳酪醬,帶有輕微辣味😋
Tonkatsu

Hairy Crab Butter Udon(毛蟹牛油烏冬)🦀
上枱已經聞到好香蟹味😌急不及待撈勻🤩第一啖食落口蟹膏味湧出嚟🤤每一啖都食到蟹肉,大推🤤🙌🏻🙌🏻
Hairy Crab Butter Udon

Double Fromage Cheesecake(雙重芝士蛋糕)🧀
第一啖食落去已經食到超濃郁芝士味,入口已經好似初雪咁溶化,留低甜甜既芝士味🤤

Red Bean Daifuku(紅豆大福)🫘
大福煙韌😋紅豆軟綿得嚟又唔會好甜,可惜我係唔食豆🙈為咗我可以獨霸個cheese cake呢個係特登叫俾男朋友食🤭🤣
Double Fromage Cheesecake  &  Red Bean Daifuku

今次完全係衝着毛蟹烏冬嚟🤩其實仲想叫和牛三文治🤤食不過已經好飽🥴唯有等男朋友生日慶祝再嚟先叫🤤

🤑 人均消費:~$650
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:AOAO (中環)
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #中環美食 #西日式居酒屋 #西日fusion #萬年大廈 #AOAO #HairyCarbUndo #毛蟹烏冬
Lily safra
Hutton Jadeite