/ 椰子樹泰國料理西營盤少有由泰國人主理嘅正宗泰菜🇹🇭回復晚市堂食之後, 收工同男朋友都懶得煮飯, 都會去下西環附近覓食, 行到高街再上一條街, 見到有一間新開嘅泰國餐廳, 望到餐牌價錢都算合理, 而且老板娘係泰國人, 態度十分友善, 一於揀呢間食晚飯🫶🏻1️⃣麵包焗咖喱軟殼蟹 $168一上枱已經俾佢嘅賣相驚艷到, 軟殼蟹啲腳豎起晒喺個包😂 份量超大, 有兩隻完整嘅炸軟殼蟹🦀麵包係新鮮烘過, 外皮超脆, 麵包浸下啲黃咖喱食, 做到外脆內軟嘅口感🤤 黃咖喱渴渴地唔會好水, 偏甜又唔算辣, 好開胃, 加上軟殼蟹分量足夠, 炸得好脆而且唔油膩, 食完尼個其實已經幾飽😂2️⃣肉碎生菜包 (豬/雞) $68呢個肉碎生菜包可以揀小辣或者中辣, 我揀咗正常就唔算好辣, 肉碎夠重香料味幾正宗而且生菜大概有8至10塊, 唔會包到最後唔夠菜👍🏻3️⃣馬拉盞炒通菜 $60通菜嘅份量都好多, 馬拉盞雖然相對其他菜式偏重口味但係炒得唔會過鹹, 一上枱就香氣四溢, 熱氣騰騰,通菜都幾嫩🤤4️⃣芒果糯米飯 $58食泰國菜點可以唔喺最後嗌一個芒果糯米飯🥭份量都係好大, 芒果超甜肉質實淨, 糯米飯用咗白糯米拼黑糯米, 滿滿嘅椰漿鋪喺熱
/ 椰子樹泰國料理

生菜包豬肉

3️⃣馬拉盞炒通菜 $60

馬拉盞炒通菜

4️⃣芒果糯米飯 $58
食泰國菜點可以唔喺最後嗌一個芒果糯米飯🥭份量都係好大, 芒果超甜肉質實淨, 糯米飯用咗白糯米拼黑糯米, 滿滿嘅椰漿鋪喺熱辣辣嘅黑白糯米飯上面, 再灑上炸綠豆仁, 好似去咗泰國旅行咁🥹

5️⃣椰青 $38
老闆娘話專登揀咗個好新鮮好甜嘅椰青俾我哋🤣 佢話近期唔係椰青嘅季節, 但我哋呢個椰青好冰凍又清甜👍🏻 而且個椰青好大個入邊有好多椰青汁, 最後仲可以食埋椰子肉🤤
椰青

6️⃣椰汁冰 $30
雖然椰汁冰看似平平無奇, 但係我覺得好好飲, 唔會過分甜👍🏻
椰汁冰

整體來講我絕對會返兜, 正宗泰國味道又大大份, 我見佢lunch set都幾抵, 下次晏晝可以過嚟食👍🏻
老闆娘話餐廳12月先開張, 不過遇着疫情之前冇得開晚市, 住附近嘅人多啲嚟幫襯佢啦😍

📍 椰子樹泰國料理 (西環)
西環英華臺1-6號華輝閣地下2-3號舖
$200 (Dinner)
麵包焗咖喱軟殼蟹
生菜包豬肉