2024-08-12
朋友住沙田, 他話總要食得好, 不怕路途遠, 結果今晚約了去 西環 西營盤 La Paloma, 餐廳在一樓, 面積大, 開放式廚房, 西班牙籍廚師主持, 期待有驚喜. 樓底高, 座位多, 而且空間闊, 感覺舒適. 整體環境有氣氛. 外國及本地客人真不少.服務員送上白開水, 火紅餐牌, 看 ! 西班牙鬥牛勇士業餘幫手打魚食品選擇多, 有 A La Carte 也有 set dinner. 點餐無難度. 特別喜歡的 La Paella 西班牙飯, 有八 款, 係專業主菜. 犀利. 平時食西班牙飯多是跟海鮮, 今次我們選擇了西班牙 伊比利亞豬肉, 野菌. 又看! 西班牙鬥牛勇士業餘送上酒牌. 朋友叫了西班牙入口 Estrella Galicia 六芒星啤酒, 清涼味清新. 我當然要飲 西班牙水果酒 Sangria, 混合紅酒+水果, 橙汁, 健康醒胃, 果香盈盈. Spanish Tapas: Scallop on Fire服務員送上帆立貝及火具, 親自打火, 即時火光紅紅, 來個視覺享受. 帆立貝厚肉肥美. 鮮嫩無比, 滑滑的, 好好吃.海鮮 T
西環 西營盤 La Paloma, 餐廳在一樓, 面積大, 開放式廚房, 西班牙籍 廚師主持, 期待有驚喜. 樓底高, 座位多, 而且空間闊, 感覺舒適. 整體環境有氣氛. 外國及本地客人真不少. 服務員送上白開水, 火紅餐牌, 看 ! 西班牙鬥牛勇士業餘幫手打魚 食品選擇多, 有 A La Carte 也有 set dinner. 點餐無難度. 特別喜歡的 La Paella 西班牙飯, 有八 款, 係專業主菜. 犀利. 平時食西班牙飯多是跟海鮮, 今次我們選擇了西班牙 伊比利亞豬肉, 野菌. 又看! 西班牙鬥牛勇士業餘送上酒牌. 朋友叫了西班牙入口 Estrella Galicia 六芒星啤酒, 清涼味清新. 我當然要飲 西班牙水果酒 Sangria, 混合紅酒+水果, 橙汁, 健康醒胃, 果香盈盈.
平時吃 西班牙飯, 多是跟海鮮, 今次想比較一下, 廚師用了一個大型淺鍋來烹煮, 飯面是誘人的金黃色, 西班牙伊比利亞豬肉藏於飯內, 每粒米都被有豬肉的濃香包圍著, 有肉香.