2023-11-17
屹立系西環近半世紀既「西環三寶」之一的祥香茶餐廳終於系灣仔重開番喇🎊新店個名叫做《祥香園》;舊店招牌必食既蓮蓉雞尾包、蛋撻、菠蘿包、港式奶茶、香滑鴛鴦等終於可以系新店食得番喇🤣咁啱經過,等我都入去試吓睇吓呢間新店保唔保留到老店既水準先🤣我地食左:👉🏻✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66全程電子落單夠哂方便👍🏻香煎雞扒夠哂厚實,油香十足;腸仔微微煎香,夠唒香口;福麵麵底仲可以自選爽d或淋身d,中意咩口感都得,夠哂貼心 ❤️火腿奄列配菠蘿包奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻招牌菠蘿包菠蘿包包皮上面既脆皮好夠脆,甜甜地好香牛油味👍🏻包芯軟綿綿👍🏻咬落去脆軟都有,好有口感👍🏻✨蛋撻✨X3 $24蛋撻牛油皮好鬆化,牛油味夠晒重,入面蛋漿夠晒滑溜又唔會太甜,好味😋✨臘味排骨籠仔飯✨$68一上枱就已經覺得荷香撲鼻,臘味有臘腸同臘肉,唔會太肥,油潤惹味!排骨肥瘦適中、份量頗多👍🏻飯底係蛋炒飯,炒飯索哂荷葉嘅香味,香到不得了👍🏻好快就清晒碟🍽️跟餐飲品:✨凍奶茶✨奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻✨龍鳳檸7✨所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我
我地食左:👉🏻
✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66
火腿奄列配菠蘿包
奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻
招牌菠蘿包
✨蛋撻✨X3 $24
✨臘味排骨籠仔飯✨$68
跟餐飲品:
✨凍奶茶✨
奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻
✨龍鳳檸7✨
所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我秒晒😂
港式老餅同新派裝修風格呢個配搭幾得意👍🏻新店既食物、飲品亦都保持得到老店既水準👍🏻夠哂懷舊好食之餘仲要好扺🤣真係行過路過千祈唔好錯過🤣
☕️祥香園餐廳
📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖