2024-09-23 929 views
做節慣例都會搵中菜館,屋企人鍾意食海鮮就揀左位於西貢六福菜館,係米芝蓮一星餐廳對比起其他一星黎講,呢度價目都算性價比高,豐儉由人!椒鹽奇脆豆腐 點了2份一次過大碟上,感覺大氣d 唔似一碟小食,喜歡椒鹽豆腐炸漿脆皮好好,而且豆腐保持嫩滑西貢地道魚湯 蕃茄薯仔魚湯第一次飲到,湯頭奶白鮮甜味美海斑龍吐珠炒球 一魚兩食。一部分將東星斑肉炒球,一部分將魚骨炸到脆卜卜,店員俾我地打晒卡就會幫忙剪開一份份。椒鹽焗鮑魚8隻 食海鮮必定會點椒鹽鮑魚,而呢度招牌就係呢道,但第一次食到甘巨大椒鹽鮑魚,用刀叉慢慢切黎食!調味精準唔會過咸,鮮味肉彈,推介薑蔥蟶子王 (煎米粉底)煎米粉 墊在鍋內吸晒薑蔥汁同蟶子鮮味唔想叫主食可以揀呢個,幾特別椒鹽鮮魷 可以話係我食過頭幾名出色嘅椒鹽鮮魷金黃香脆,唔油唔會乾!椒鹽調味真係好好椒鹽瀨尿蝦 難得人多就當然要叫埋椒鹽瀨尿蝦,呢度最特別上網睇到係有專人幫手開瀨尿蝦殻,隻隻都肥嘟嘟爆膏最後點埋西貢艇仔蒸飯同豉油王炒麵用砂煲蒸焗滿滿海味~ 有蝦乾、魷魚乾、臘腸絲同灑上薑絲米飯選用泰國香米,粒粒分明,滲透濃濃海鮮味!炒麵是平常見到的豉油王炒麵,色澤非常均勻食落無油膩感,調味都非常
做節慣例都會搵中菜館,屋企人鍾意食海鮮
就揀左位於西貢六福菜館,係米芝蓮一星餐廳
對比起其他一星黎講,呢度價目都算性價比高,豐儉由人!

椒鹽奇脆豆腐 點了2份
一次過大碟上,感覺大氣d
唔似一碟小食,喜歡椒鹽豆腐炸漿脆皮好好,
而且豆腐保持嫩滑

西貢地道魚湯
蕃茄薯仔魚湯第一次飲到,湯頭奶白鮮甜味美

海斑龍吐珠炒球
一魚兩食。一部分將東星斑肉炒球,

椒鹽焗鮑魚8隻

薑蔥蟶子王 (煎米粉底)
煎米粉 墊在鍋內吸晒薑蔥汁同蟶子鮮味
唔想叫主食可以揀呢個,幾特別

椒鹽鮮魷
可以話係我食過頭幾名出色嘅椒鹽鮮魷
金黃香脆,唔油唔會乾!椒鹽調味真係好好

椒鹽瀨尿蝦 難得人多就當然要叫埋椒鹽

最後點埋西貢艇仔蒸飯同豉油王炒麵
用砂煲蒸焗滿滿海味~
有蝦乾、魷魚乾、臘腸絲同灑上薑絲
米飯選用泰國香米,粒粒分明,滲透濃濃海鮮味!

炒麵是平常見到的豉油王炒麵,色澤非常均勻
食落無油膩感,調味都非常夠味香口!

2024-09-15
$800 (Lunch)