2022-07-25
夏天唔去親親大海真係對唔住自己~🏊🚣係最高溫紀錄既一日玩命挑戰地去左海下玩獨木舟+浮潛。🌞🌞🌞🔥🔥🔥。 醒目地一早出發,玩到中午回程,1點鐘左右出返西貢市中心覓食。🤓飢“渴”交迫之際,我諗起之前同朋友食過既白鬚😚。一間又chill又好食既cafe。之前都係下午茶時間去多,都係食小食為主,今次終於有機會可以試到佢嘅主食啦!🥰白鬚主打印尼菜,加埋夠晒relax ge 環境,係西貢都有一定既名氣,今次安排坐樓上既位置,比較舒服又可以打卡😜❤️。主食一共有6款,最貴既都係90蚊,不過唔包括飲品,如有需要可以半價加購。🤗印尼雞湯飯 $70一上枱見到塊大大既蝦片好吸晴😲,湯底係青咖哩味,雞肉分量頗多,配有椰菜絲,豆卜,雞蛋,湯汁香濃幼滑,加埋白飯落去做湯飯,索晒d汁真係好好味🤩!隨餐中附上一小碟參巴辣醬,微辣帶有香濃嘅蝦米味,令到湯飯更加惹味😋😋😋。 烤豬頸肉湯粉/湯飯 $75/80同印尼雞湯既湯底係一樣嘅,真係令人欲罷不能,一口接一口😻。原以為豬頸肉嘅份量應該唔會好多,點知有意外驚喜🤩,豬頸肉軟腍,帶有過既香氣,仲要有成6,7片,大大片,食極都有既😆👍。烤豬頸肉炒菜配白飯 $90一上枱又係比佢既份
印尼雞湯飯 $70
烤豬頸肉湯粉/湯飯 $75/80
烤豬頸肉炒菜配白飯 $90
一上枱又係比佢既份量嚇親,咁大碟既😮?!仲要鋪滿左豬頸肉😍!豬頸肉燒得啱啱好,嗰邊仲有微脆,帶有小小蜜糖既香甜,唔會燒過龍,依然充滿肉汁😋。重點係底下既炒菜,以為佢只係一般既配菜?no no no 😌😌😌!菜先係精華,夠晒火喉,好有鑊氣,而且吸收埋豬頸肉既香氣,配埋飯食真係perfect match!👍👍👍
白鬚嘅價錢雖然有點貴,但勝在份量很夠,而且食物真係好好食,裝修同環境都好有心思,真係好relax。下次黎西貢我會繼續去食佢🤣🤗。