2017-07-04
每年夏天都會去一兩次西貢,去下船河,行下山,玩下水。一班人玩完一日當然要醫肚,十人上下喺西貢食咩好,海鮮當然係好選擇。好多人都會近近地揀碼頭果d 名店,但我只會去天后廟附近嘅永和,平靚正已經係最好嘅原因。一坐低,識途老馬一定係叫佢俾套餐餐牌,咩都包晒,如果係星期一至四,汽水加一都包埋。不過可能係父親節前後,其實價錢我都覺得貴過平時,不過一樣好抵。我地一行十人,叫左個八人餐,另外叫佢按人頭加返人頭數嘅海鮮,最後都係290 一位,但真係堅食左好多款海鮮,好味又飽肚。白灼蝦其實評價海鮮就最無謂,你新鮮就自然好食,好似蝦咁,夠新鮮,唔係死蝦 自然就甜,就爽口。酥炸蠔炸功一流,真係做到好酥脆嘅口感,就算我唔食蠔都試左幾啖,都有肉,唉雖然個心都係我最唔鍾意果種一patpat...燒鵝半隻名物,有時唔留會無得食,係燒得好好,d 油脂好豐富,好濃郁,但始終唔可以食太多,否則會膩,半隻十人分又好似啱啱好。煎飽魚彈牙嘅,但lee 種咁濃味嘅整法好似有d 浪費,可能因為乾身左,又令到食落無咁鮮甜。芝龍蝦伊麵每人有半隻細龍,細龍好處係,唔洗爭食個身,每人半隻,啖啖肉。其實個人唔太好芝士,龍蝦應該係配上湯嘅!!
白灼蝦
酥炸蠔
燒鵝半隻
煎飽魚
芝龍蝦伊麵
每人有半隻細龍,細龍好處係,唔洗爭食個身,每人半隻,啖啖肉。其實個人唔太好芝士,龍蝦應該係配上湯嘅!!!早知問下佢有無得轉。
蒸魚
個魚係合格有餘嘅,但基於我唔係特別鍾意食魚。除非真係好好食,否則都難以留下深刻印象。
脆豆腐
趁熱食,絕對係一流嘅小食,每人幾粒,好快就ko 佢。
菜
大魚大肉都總要有個菜,洗下大家嘅罪孽,所以次次個菜都實清碟。
飯後橙+甜品糕點
橙就係橙囉,糕點都算有誠意,紅棗糕好味道。黑糖糕我個人就麻麻。