話說朋友推介話呢間餐廳好食,嗰位朋友都有在場一齊去。連朋友都話好後悔推介咗呢間餐廳⋯⋯首先入門口前職員提醒咗一句,每人最低消費$100 。一行四人朋友到咗叫咗嘢食唔夠3分鐘,職員行返過嚟話:你哋係未夠數㗎記住要再嗌⋯⋯好啦,我就體諒佢,當疫情下飲食業難做嘅提醒。•叫咗濃蝦蟹肉意粉、蒜香黑松露薯條、海苔蜜糖雞翼、墨西哥芝士粟米家,一個布朗尼甜品。蟹肉意粉係幾好食嘅,黑松露薯條都好香。另外嗰幾個人嘢都還可以,淨係覺得粟米有少少唔係咁抵食。•用餐嘅過程中,因為我唔飲得餐廳嘅生水,所以拎咗自己既保溫壺出嚟飲水。職員過嚟問:唔好意思,想問吓你個壺入面嘅係咪水定係飲品?我話:哦係水嚟㗎。職員行開咗唔夠5分鐘又返過嚟講老闆唔肯定個水壺入面係咪水,就要求我倒出嚟⋯⋯嗰吓掛住傾偈,又真係倒落個杯度。其後我哋一行四人真係覺得好唔尊重客人。我哋都明白職員嘅難處,同埋職員都好好地為我哋安排座位。但係實在唔理解餐廳嘅老闆究竟係乜嘢意思?雖然係不准帶外來飲食,咁但係保溫壺入面可以係啲乜嘢呢?台式飲品?既然係咁嘅不如老闆親自過嚟,望一望保溫壺入面嘅係咪水?做得飲食業,其實會唔會識得尊重客人,同埋對我哋有基本嘅信任。
好啦,我就體諒佢,當疫情下飲食業難做嘅提醒。