2006-01-07 19 views
有特別event,o黎左灣仔食飯~ 一大圍人,食o既係類似banquent o既宴會菜,包括有: 鹵水拼盤-第一個菜味道淡,麻麻,令我對依餐期望都大降~酥炸雙拼-其實係炸薯餅同炸魚餅,兩隻都唔好食,咬左一啖就唔食lu~瑤柱三絲羹-仍然都係麻麻,有少少想走人出去食tim...^^"蒜香焗海蝦-突然又來驚喜:全場最好味o既菜式!d蝦好大隻,蝦膏又多,炒得勁香!如果唔係要顧住manner,我諗我可以KO十隻以上!碧綠川椒雞-普通,大家都開始食唔哂~香煎銀鱈魚-好靚o既菜式,但鱈魚煎得太乾,唔好食..芋茸香酥餅-唔起眼o既菜式,反而幾好;唔太油,點叉燒醬滋味唔錯~瑤柱扒時菜-我因上次婚宴完後又嘔又瀉唔敢食,但聽人講味道唔錯,事實上都好快清碟~錦繡炒飯-有層黃金衣(其實係蛋絲)包起,賣相有心思,味道一般~潮州炒麵-好食!繼海蝦後第二好食菜式!潮式美點-有蓮蓉酥同奶黃馬拉糕,好食!絕對比多數主菜有吃頭~合時生果盤-幾清甜,唔錯~功夫茶-幾有心思,又可以解滯~ 總評菜式水準迥異,而且食完都唔太覺有潮州特色~ 環境普通,我唔會想重來~ 不過食飯時見到何志平,真人好圓,好funny~ ^^

鹵水拼盤-第一個菜味道淡,麻麻,令我對依餐期望都大降~
碧綠川椒雞-普通,大家都開始食唔哂~
香煎銀鱈魚-好靚o既菜式,但鱈魚煎得太乾,唔好食..
潮州炒麵-好食!繼海蝦後第二好食菜式!
合時生果盤-幾清甜,唔錯~
功夫茶-幾有心思,又可以解滯~