2019-10-15
朋友話北角有間打邊爐好正, 話帶我去見識下~初初都冇太大嘅期望, 但一上到去見到個門口有張龍椅, 真係好特別!侍應服務好好, 好有禮貌, 而且張Menu係聖旨, 同門口嘅龍椅互相呼應!我哋坐嘅張凳, 都好古色古香。未食嘢, 就已經比佢嘅裝修攝住! 唔好以為呢間鋪得個樣, 啲嘢比起佢嘅裝修更加冇得彈!康熙花膠雞湯鍋呢個湯底真係好鮮甜! 同屋企阿媽煲嘅有得fight! 花膠同雞係另上。睇住我個朋友將大大嚿嘅花膠同滑脫脫嘅雞放入個湯底度, 就已經流晒口水啦!真係估唔到, 打邊爐嘅湯底竟然有阿媽級靚湯嘅水準!黎都一定要飲咗啖靚湯, 先開始打邊爐!黑松露墨魚滑 + 瑤柱乾貝滑呢兩款滑, 好新鮮!鮮味十足!朋友都話黑松露墨魚滑好食啲, 但我就偏愛瑤柱乾杯滑!和牛一口餃非常特別的餃, 所以我地就叫左黎試, 但當淥的時候大家都一樣烚下烚下!唔記得左和牛唔需要咁長時間, 所以淥左一段時間!入口的牛味好濃烈, 亦好juicy, 相信如果我地時間控制得好的話, 味道會更好!豬頸肉 每次打邊爐必點豬頸肉, 今次又點少得呢!未食之前, 見到佢啲豬嘅紋理, 就已經流晒口水。豬頸肉真係有豬味, 仲非常爽口
我哋坐嘅張凳, 都好古色古香。
康熙花膠雞湯鍋
呢個湯底真係好鮮甜! 同屋企阿媽煲嘅有得fight!

黑松露墨魚滑 + 瑤柱乾貝滑

和牛一口餃
唔記得左和牛唔需要咁長時間, 所以淥左一段時間!
豬頸肉
每次打邊爐必點豬頸肉, 今次又點少得呢!
未食之前, 見到佢啲豬嘅紋理, 就已經流晒口水。
豬頸肉真係有豬味, 仲非常爽口, 食極都唔膩!
御前一品 手切牛肉拼盤
如果打邊爐唔叫牛肉, 都唔好話自己去過打邊爐。
個牛肉拼盤成座山咁, 啲牛肉白色同紅色嘅紋路好引人入勝!
食極都停唔到口, 一塊接一塊咁食!
滾得囍蔬菜拼盤
冇諗過佢會砌到咁靚、成個花咁, 打卡一流呀~
有好多款菜, 連木耳都有, 不過款沙律菜淥完會苦苦地。
去滾得囍打邊爐, 真係視覺同味覺嘅一大享受!