2023-01-25
今晚朋友帶我去呢間新餐廳,剛剛開業無耐已經好評如潮,真係不得不試。打開lift門, 已經被氣氛所吸引, 每張檯都有仿火焰做裝飾, 食物打卡都滿有儀式感。Dinner 有兩個價錢, 揀咗$980/位呢set季節精品先付三品甘露蕃薯;味道香甜,口感軟糯。煙三文魚配哈蜜瓜黑魚子;口感清新,加左黑魚子增加香味。火炙蟹膏豆腐;滑嘟嘟嘅豆腐加上濃郁蟹膏,一淡一濃,好味。季節刺身三點呢個好得意,下面有條金魚游下游下,上面放左刺身,帆立貝厚肉肉質彈牙;牡丹蝦大隻鮮甜;拖羅油脂不得了,入口甘香。火炙和牛刺身配意大利香草汁用火輕輕燒下帶出和牛本身油脂香味,加左芽葱味道清新。鮑魚凍餅用左慢煮方法去煮鮑魚,口感軟林唔韌,旁邊有鮑魚肝醬一齊食,更香濃。鵝肝茶碗蒸蛋香嫩滑,鵝肝味道濃郁。炭薰牛舌用左備長炭去燒,牛舌爽口彈牙,配左芥末籽醬另一個風味。紫蘇二重燒牛肉卷有和牛他他,牛小排,牛肉味重,紫蘇葉清新,蘿蔔絲增添口感。壽喜汁精選和牛肉眼薄燒和牛加左少少白蘭地帶有酒香,壽喜汁甜甜地配上入口即溶嘅和牛,真係超級好味。炭燒白鱔師傅燒到皮脆肉嫩,起肉勢好完全無骨。旁邊的山芋泥口感綿密。日本玉子塩漬精選和牛柳粒牛柳粒口感
Dinner 有兩個價錢, 揀咗$980/位呢set
季節精品先付三品
甘露蕃薯;味道香甜,口感軟糯。
煙三文魚配哈蜜瓜黑魚子;口感清新,加左黑魚子增加香味。
火炙蟹膏豆腐;滑嘟嘟嘅豆腐加上濃郁蟹膏,一淡一濃,好味。
季節刺身三點
火炙和牛刺身配意大利香草汁
用火輕輕燒下帶出和牛本身油脂香味,加左芽葱味道清新。
鮑魚凍餅
鵝肝茶碗蒸
蛋香嫩滑,鵝肝味道濃郁。
炭薰牛舌
用左備長炭去燒,牛舌爽口彈牙,配左芥末籽醬另一個風味。
紫蘇二重燒牛肉卷
有和牛他他,牛小排,牛肉味重,紫蘇葉清新,蘿蔔絲增添口感。
壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
炭燒白鱔
師傅燒到皮脆肉嫩,起肉勢好完全無骨。旁邊的山芋泥口感綿密。
日本玉子塩漬精選和牛柳粒
牛柳粒口感軟腍,師傅用左蛋黃加鹽整成玉子塩,牛肉味加上蛋香,正!原個蒜頭加左蜜糖焗,完全無左蒜頭臭味同辣味,反而口感軟糯香甜。
海鮮土瓶燒
味道清新,食完牛肉之後解一解膩。
月見吉列和牛他他飯堡
用左蘭王蛋黃,蛋香濃郁,師傅提我地要拌勻先食,咁樣口感會更佳。
甜品
揀左豆腐味雪糕,豆香濃,唔會太甜。蜜瓜爽脆。