2022-12-08
最近同朋友約食飯,揀左呢間新開嘅懷石料理「凡」。餐廳由日藉師傅主理,當日幫襯嘅時候隔離枱都係日本客人,感覺非常正宗。餐廳環境唔算大,座位唔多,成個環境一眼望得晒。日藉師傅非常親切,用餐當日我因為搵唔到路而遲左,佢居然企左出門口等我,態度仲好好,真係比到人賓至如歸嘅感覺。餐廳有兩款唔同價位嘅套餐可以揀,分別係✨$680同✨$880。我同朋友都揀左$880嘅套餐。✨前菜5款盛盒五款前再分別裝咗喺和式風格嘅小碟上, 賣相非常精緻。味道方面亦做得唔錯,我自己就特別鍾意最中間嘅釀葡萄,食落非常清甜。✨刺身5款盛盒刺身由師傅即場處理,都係比較常見嘅刺身,分別有鯛魚、三文魚、帶子、牡丹蝦同拖羅,味道鮮甜。✨燒魚雖然menu上寫嘅係燒魚,但師傅為我地準備嘅則係燒北寄貝,食落鮮甜爽口,最後飲埋入面嘅湯,非常鮮美。✨煮物3款三款煮物望落都非常吸引。我自己特別鍾意個凍豆腐。上面放滿左海膽,豆腐帶有芝士味,咸咸甜甜,好似食緊芝士蛋糕味嘅布甸咁。✨肉類肉類係一款非常家庭式嘅煮和牛,以荷葉包裹住外層,牛肉口感幼嫩,但味道略咸。✨溫菜之後嘅溫菜係一道白子茶碗蒸,食落口感非常細滑。✨飯食飯食係兩件鯖魚押壽司,係我第一
✨前菜5款盛盒
✨刺身5款盛盒
✨燒魚
✨煮物3款
✨肉類
✨溫菜
之後嘅溫菜係一道白子茶碗蒸,食落口感非常細滑。
✨飯食
飯食係兩件鯖魚押壽司,係我第一次食呢類壽司,味道都唔錯。
✨湯
✨甜品
甜品方面係時令嘅日本柿同青提,仲有黃豆粉蕨餅,簡簡單單但好味❤️