2023-01-11
今日介紹上環一間親民西班牙菜🇪🇸 咁岩食飯個晚係閒日 比較靜 好岩傾計☺️ 餐廳以前好似有個芝士煎蟹餅好出名 但轉左7th anniversary menu 後搵唔到 🥺 但menu 都幾多選擇 咁就試下其他啦 💁🏻♀️ 🥘 西班牙海鮮燉飯 $338超足料既海鮮鋪滿飯面😍 除左青口、帶子、蝦、原隻魷魚、 蜆,仲有辣肉腸, 絕不欺場。 飯身唔會太硬或者太鹹岩岩好!🦐 傳統西班牙蒜片蝦 配香草麵包 $108 第一次食蒜片蝦, 上碟一塊塊既蒜片唔算多, 但啲油好重蒜味,仍比較稠身,好似蒜泥咁。 點麵包食真係好香口。 蝦身彈牙, 但蒜味冇咁重,成道菜反而覺得麵包好搶風頭🤣🐖 12小時慢煮傳統西班牙烤乳豬伴焦糖菠蘿 $328 慢煮出黎既乳豬真係比出面食過既更加淋滑, 皮脆肉嫩。 最特別係伴菜焦糖菠蘿🍍,比起出現常見嘅焗薯菜嚟都有心思,酸酸甜甜好解膩! 🍓Sexy Six $208 Sexy six 絕對會係呢一餐最有特色既! 餐廳除左有西班牙炸油條, 或者常見既crème Brûlée / 窩夫, 仲有呢個由6款甜品組成既Sexy Six ! 有士多啤梨酸乳酪、 綠茶朱古力布朗尼、 石板街
🥘 西班牙海鮮燉飯 $338
🦐 傳統西班牙蒜片蝦 配香草麵包 $108
🐖 12小時慢煮傳統西班牙烤乳豬伴焦糖菠蘿 $328
🍓Sexy Six $208
Sexy six 絕對會係呢一餐最有特色既! 餐廳除左有西班牙炸油條, 或者常見既crème Brûlée / 窩夫, 仲有呢個由6款甜品組成既Sexy Six ! 有士多啤梨酸乳酪、 綠茶朱古力布朗尼、 石板街、 特濃咖啡配雪糕、 香橙白酒 同藍莓芝士餅! 心思思既朋友唔洗選擇, 全部要哂! 一枝枝彩色玻璃杯既設計都好靚好似成紮花咁💐, 超岩打卡 😍
🥗慢煮雞胸橙柳黎麥沙律$88
醋汁微酸好開胃,雞胸都係慢煮唔會鞋身
🍟 法式炸薯條 配黑松露醬 $48
黑松露醬夠香,薯條粗度都係我既心水
🍸 星空 $68
餐廳都有好多款酒,朋友就叫左呢杯cocktail. 幾香荔枝味。 $68 係非Happy hour 時段飲到杯特色cocktail 都幾抵!
整體黎講, 餐廳環境唔錯,選擇好多得黎仲每樣野食做得幾好, 價錢都經濟。 性價比高,會再幫襯☺️