2019-06-01
自從搬離荃灣後都好少夜晚返回荃灣區,今晚在汀九接了兒子後一家三人都想重回舊地,差不多11點,最好選擇之一當然是食甜品了;荃灣路德圍是食肆集中地,甜品及小食店超過20間以上,之後有幾次都想試松記,但有好多次都有太多人排隊而放棄,今晚剛好唔需要排隊,便立即入去試下。餐牌都有幾版,有時選擇太多亦未必好,我地都要花8分鐘以上才可以決定食什麼,而侍應太少,再等了幾分鐘才有時間落單,前後都可能有15分鐘,阻慢了返枱數量而影響生意。我地點了朱古力雪糕咖啡木糠布甸、椰汁喳渣及芒果曲奇雪糕黃金酥,其實在新派甜品店都好少有傳統的甜品,所以我老婆堅持要試下喳渣,食落無什麼特別,但價錢只係$18,真係唔算貴。朱古力雪糕咖啡木糠布甸整體可以接受,但下層的木糠布甸太硬太干,如何不是有雪糕在上面而一起食,單純計木糠布甸唔合格。芒果曲奇雪糕黃金酥亦係一般水平,黃金酥面十分鬆脆,我期望黃金酥內會有少少料,但完全無餡料而材料太薄,感覺有D空虛唔實在,芒果看落唔新鮮及後加了一D糖。但3個人埋單只係$78,價錢貼地及親民,老實講又唔可以要求太高,因為同樣的甜店在紅磡區可能要$100才可以落樓。我地食完都好似未夠,立即去旁邊再
但3個人埋單只係$78,價錢貼地及親民,老實講又唔可以要求太高,因為同樣的甜店在紅磡區可能要$100才可以落樓。我地食完都好似未夠,立即去旁邊再每人食一碗$3元的豆腐花,真正大滿足。
Other Info. :
路德圍搵位泊車都有一定難度,好彩我等了5分鐘便有位