2016-10-26
去元朗探完朋友既bb,開心玩左一日之後,地頭蛇朋友帶左我地去附近既平靚正平民西餐。門面同餐牌都非常繽紛,唔怪得吸引左附近甘多家庭客啦。店內環境非常熱鬧,好多小家庭同年輕人用餐。食物種類好多,日式中式西式都有,十分豐富,每樣價錢都好親民,幾十蚊有交易。我地一行四人睇下睇下,都點左十多款。當中值得推介既有4款。《水手煲仔咖哩牛筋腩》小小既店,但出品有誠意,滿滿既牛筋腩唔係用碟上,而係用煲仔上。煲仔可以保持咖哩既熱力,令到入口更惹味。牛筋腩好嫩滑,吸引哂所有咖哩汁既精華好入味,香濃惹味。配送既印度薄餅,煙韌有咬口,點咖哩一流,連小朋友都好鍾意。《蜜燒柚子雞翼》雞翼一客五隻,十分足料。火喉控制得好好,雞肉熟透但保持到嫩滑。表面沾滿蜜糖同特製既柚子醬,好香甜,愈食愈想食,停唔到口。《椒鹽魷魚鬚》即炸熱辣辣,非常新鮮。用隔油網隔走哂所有多餘既油分,令到炸物非常香脆,入口無油憶味。炸粉唔太多,唔會影響口感。裡面既魷魚鬚好粗,好有咬口,味道鮮甜有魚味,又一小朋友最愛。《白酒煮珍珠蜆》估唔到店仔細細,竟然連白酒煮珍珠蜆都有得賣。白酒味好濃郁,汁底有少少杰,好creamy,同傳統西餐廳有少少不同。蜆肉好多
估唔到店仔細細,竟然連白酒煮珍珠蜆都有得賣。白酒味好濃郁,汁底有少少杰,好creamy,同傳統西餐廳有少少不同。蜆肉好多,粒粒大大粒,非常入味,沾滿醬汁好豐富。 其他食物整體都唔錯,各有特色,埋單一百有找,親民既價錢,都有一定既水準。