2023-08-21
由於朋友揾到新工,今晚同佢去長沙灣食人氣小炒慶祝一下。間餐廳係長沙灣地鐵站附近,地點方便。一入到去店員就熱情招呼,好快就送上茶水、小食。我哋兩個人點左3樣菜式,包括:1. 鮮鮑魚奇味雞煲$158我哋兩個都鍾意食鮑魚,又想食雞煲,見到呢款菜式同時滿足到2個願望,就點黎食。上菜個陣,店員打開煲蓋仲係熱辣辣,咋咋聲,好香好多白煙,夠晒鑊氣。一煲入邊有六隻鮑魚,同埋好多塊雞,仲有青椒紅椒等。鮑魚啱啱熟,唔韌,易入口;而雞肉就好鮮嫩,非常入味。2. 蒜蓉粉絲開邊蝦$118大量蒜蓉淋係蝦上面,鐘意蒜味的人士必點。蝦肉爽口唔痴穀,係新鮮嘅。因為開邊嘅關係,好易食,唔驚整污糟雙手。最後粉絲吸左蒜蓉味同埋蝦嘅鮮味,送飯一流。3. 魚湯浸時菜$88時菜可以自己揀菜心、小白菜或者生菜,而我哋就揀咗小白菜,因為平時冇咩食。呢款菜式就比較清淡,可以中和一下之前2道菜既油膩感~食完之後,每位客人都有一碗綠豆沙糖水食,免費的。我覺得呢間性價比真係好高,百幾蚊左右就食到一碟生猛海鮮,而且仲有晚市超值孖寶,會再平少少,下次會約多啲人黎食~
1. 鮮鮑魚奇味雞煲$158
2. 蒜蓉粉絲開邊蝦$118
3. 魚湯浸時菜$88
食完之後,每位客人都有一碗綠豆沙糖水食,免費的。