2023-06-24
自從整個東九龍區慢慢發展另一個商業金融區後,區內相繼都開多咗好多中上的餐廳cafe等,亦不乏一些高級精品西餐,Le monde @lemondehk 就係其中一間我頗為欣賞的法國餐廳!餐廳由法國藍帶大廚主理的精緻法國菜,廚師從各地搜羅優級食材,以多年正宗的法式煮調技藝,製作出精緻味美的法式大餐🟣Set dinner 食嘢前先來一個Mocktail醒神吓先!🔸️Virgin Mojito (mint leaves fresh lime sugar soda)薄荷葉與青檸這個清新組合,絕對是這個炎夏的消暑之選節之一,青檸酸香,薄荷清爽醒神,入口爽口微甜,即使gur哂呀!🔸️Flamingo (Canberry juice, orange juice, Ginger L)Lady一點的配搭,紅紅橙橙,好colorful,酸酸甜甜又有清新的果香,醒神開胃呀!🔸️酥皮蟹肉沙律撻新鮮手撕蟹肉,鮮甜清新,千層酥皮暖笠笠,一層層超薄又香脆,滿滿牛油香,來一個餐前小驚喜🔸️鯷魚沙律來自意大利的油浸鯷魚 (anchovies ),味道有點像濕潤的銀鱈魚仔,微咸而帶點魚油的香溢,一啲都唔鯹,配上自家製的柚子醋和新鮮
🟣Set dinner
食嘢前先來一個Mocktail醒神吓先!
🔸️酥皮蟹肉沙律撻
🔸️鯷魚沙律
來自意大利的油浸鯷魚 (anchovies ),味道有點像濕潤的銀鱈魚仔,微咸而帶點魚油的香溢,一啲都唔鯹,配上自家製的柚子醋和新鮮的西柚,沙律菜和車厘茄,酸香醒胃
🔸️龍蝦湯
絕對真材實料,舖上菜時已蝦香味撲鼻,蝦味非常濃郁,第一啖已經即刻有醒神之感,入口順滑Creamy,又有龍蝦肉食,我真係好正啊!
🔸️法式洋蔥湯
這個正宗的法式洋蔥湯絕對來頭不小,先將大量嘅洋蔥炒香後,已原有的洋蔥汁熬成湯,然後將一大片法式麵包放在洋蔥湯中間,上面鋪上厚厚的芝士,然後再放入焗爐焗至表面焦香,每一啖都食到濃郁鮮甜的洋蔥味,中間的麵包索哂洋蔥湯和芝士的味道,滋味得來又十分之有口感,這個湯真係令我覺得好surprise呀!
🔸️阿根廷21日熟成西冷牛扒配黃芥末籽醬
有點小驚喜,這間餐廳竟然會有熟成牛扒供應! 而阿根廷最出名,就係以草飼的方式來養牛,所以本身牛肉嘅質地會更結實更有肉香,個人覺得50%係最Perfect嘅牛肉熟度,外面煎至微焦甘香,而𥚃面還是嫩嫩粉紅的,入口肉質非常柔軟牛味濃郁,肉汁滿滿,牛脂慢慢滲出,簡直就是味覺的享受呀!
🔸️烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁
特厚加拿大冇激素豬安,先以低溫慢煮,然後煎香表面再烤焗外皮,火喉拿捏得剛剛好,入口甘香,肉質細膩柔軟,肉味香甜軟滑又多汁,配上自家製的蜜桃燒汁,果味香甜,為整份豬鞍加添清新的感覺,伴碟還有新鮮的紫薯蓉,和黃,紅的車厘茄,擺盤精緻,色彩繽紛,確實是色香味俱全
🔸️香蕉蛋糕配焦糖香蕉
Homemade香蕉蛋糕,質地濕潤鬆軟,有陣陣的香蕉香味,上面雖然有一層奶油糖霜,入口只是微甜而已,反而食到天然的香蕉甜味,一啖蛋糕再配一口熱茶,簡直就係完美嘅組合啊! 旁邊的焦糖香蕉,以火槍燒過表面,入口更加多了一份烘焙的糖香,擺盤非常有心思將香蕉擺得像一個彎彎的月亮,加上雜果和小鮮花等,整個賣相真的很好打卡呀!
餐廳面積寬敞環境舒適,稍暗的燈光,故意營造一種法式浪漫的情調,整個氛圍感覺自在輕鬆! 而且我亦很欣賞店員的服務態度,每上一道菜前,都會細心介紹每道菜嘅特點,我亦從中學會了一些法國的廚藝知識喇!(又長知識了) 相約好姊妹或者情侶拍拖等這餐廳絕對是一個不錯的選擇呀!