《Black Coffee - 觀塘》唔講唔知,觀塘其實都幾多不錯既coffee shop的,因為工作關係,今次要搵間可以坐耐少少既coffee shop做下野順便食埋午餐🍱同事帶左我黎位於裕民坊既Black Coffee🫰🏻以為只有輕食啦,點知佢既咸食都幾多options選擇,我同同事每人叫左一個主食、一杯飲品同埋一個甜品share🤣咁就坐左成個下午直到放工,outing 做野真心爽🫶🏻💁🏻‍♀️厚泡沫黑咖啡要做嘢嘅關係,真係需要飲杯勁少少嘅咖啡提提神🥹呢一杯厚泡沫黑咖啡個樣睇落好得,飲落仲得👍🏻雖然係齋啡冇加任何糖同奶,但係多咗層泡沫喺度感覺更滑溜,我個人覺得幾好飲👍🏻💁🏻‍♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意大利麵我同朋友share咗兩個主食,個牛面肉煮得好淋好好食哇😍餐廳會將個牛面肉同個炒意粉分開上,炒意粉用左牛油🧈同蒜蓉炒香,混埋牛肉汁一齊食都幾惹味,比起個牛面肉,其實我覺得用嚟墊底嘅蔬菜都好好食,應該係陪同個牛肉一齊燉煮的,十分入味👍🏻推介💁🏻‍♀️香煎口水雞扒窩夫另外一個主食就試左個咸食既窩夫🧇個口水雞扒有驚喜喎😍雞扒肉滑溜唔嚡口,個汁食食下都幾辣的,不過辣得黎好開胃好惹味,會想一啖接一啖
《Black Coffee - 觀塘》

💁🏻‍♀️厚泡沫黑咖啡

💁🏻‍♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意大利麵

💁🏻‍♀️香煎口水雞扒窩夫

另外一個主食就試左個咸食既窩夫🧇個口水雞扒有驚喜喎😍雞扒肉滑溜唔嚡口,個汁食食下都幾辣的,不過辣得黎好開胃好惹味,會想一啖接一啖咁食,同埋後面既沙律菜都絕對唔馬虎,食落新鮮爽口,點少少口水雞汁都已經好好食,呢個主食我大推

💁🏻‍♀️綠茶鮮奶
朋友係綠茶愛好者,基本上每次同佢食飯佢都係叫抹茶類飲品,佢對呢杯latte既評價不錯,茶味幾出同埋唔會太甜,咁先飲得到抹茶香,可以一試的

💁🏻‍♀️自家製髒髒提拉米蘇

我個人其實對Tiramisu 既興趣唔太大,不過見到隔籬枱嘅人叫咗,睇落好吸引而且份量好大😏反正都想食甜品,就一於試吓囉😉不過好彩有試,呢個髒髒Tiramisu嘅味道好有驚喜,有微微嘅酒香得來又食得到好香濃嘅蛋黃味,有別於出邊食到嘅忌廉口感,佢呢個質感更加似吉士醬嗰種,但係真係好濃蛋味,配埋咖啡粉同朱古力粉唔會太甜,配咖啡一流,我哋邊做嘢邊食甜品真係勁爽🤣
2024-02-02