2024-05-22
早排同屋企人喺觀塘想搵地方坐低飲啖茶食個包,搵到呢一間喺地鐵站附近嘅酒家。呢間餐廳主打係精緻嘅點心同粵菜佳餚,重點係佢相當抵食,職員招呼又有禮貌,所以係食飯時間佢哋都成日爆場。👍🏻**四季海皇餃**海皇餃睇埋相已經覺得佢大大粒好抵食,一試發現佢皮薄而且有韌勁,餡料都十分豐富,包括蝦肉、馬蹄同菜脯等等。🥳**馬蹄牛肉腸粉**腸粉皮薄Q彈,餡料則用咗新鮮牛肉同馬蹄混合而成,口感帶點脆口,整體嚟講都算唔錯。🤩**蒸蘿蔔糕**傳統蒸蘿蔔糕而家已經買少見少,唔係好多都有得食。蘿蔔糕有好濃郁嘅蘿蔔餡料,食落有一絲絲甜味。加埋蝦米同埋臘肉做點綴,令味道更加上一層樓。😋**蠔皇鮮竹卷**鮮竹卷外表包裹有酥脆的麵皮,咬開後裡面夾雜了新鮮蔬菜同雞肉,既鮮嫩又帶點甜味,芡汁味道亦都恰到好處唔會太鹹。😁**脆皮燒腩仔**呢度餸除咗係餐廳招牌菜都係我嘅推薦,腩仔肉質肥瘦相間,皮脆肉軟,入口即化。可以再點埋中式嘅芥末醬,令到味道更加豐富。🥰**豉汁涼瓜斑腩炒河**真係要讚吓佢哋嘅斑腩肉質新鮮又嫩滑,仲要快快都勁厚勁大塊,佢同涼瓜啱啱可以做個完美配搭。😘
**四季海皇餃**
**馬蹄牛肉腸粉**