2022-08-14
<<觀塘工廈fushion Cafe 🍽️>>上次係觀塘工廈成功搵到間好食日本野,今次搵黎Boon 的姐妹店,走入一間闊落cafe,有室外及室內位。裝修主要木系及有少少乾花擺設。超鍾意佢的湖水綠牆身顏色,仲幻想如果自己有屋企都想用呢隻色🥰.🟥 南乳雞翼🐓 $58 🟧呢個有驚喜喎~不單止聞落好香南乳味,更鍾意連入面d 肉都沾有南乳香氣,但好彩唔係平時死鹹的南乳味。值得讚係雞翼炸得好香口,但保持juicy 肉汁💯好味.🟨大頭蝦干燒忌廉醬意粉 🍝 $148 🟩超濃郁的蝦味醬汁,可能混合咗千島醬,creamy 得黎酸酸甜甜。而大頭蝦都算新鮮,起碼唔係霉爛夠彈牙,d 膏仲好甜添,我哋發覺薯條點大頭蝦的膏都好好食😍.🟦 沙爹豬頸肉黑麥包 🥗 $108 🟪上菜成坐山咁,滿滿的沙律菜,面有沙爹豬頸肉,非常爽口及烤香味,亦唔乾。最開心有花生粒及菠蘿,真係平時沙爹串燒的組合。而最底有黑麥包,好軟熟又甜甜的。不過個人覺得麥包唔配豬頸肉會好食d..⬛ 欖菜醬薯條 🍟 $48 ⬜不得不認餐廳的炸物做得幾好,雞翼同薯條都做到外脆內軟。鍾意粗薯,控制得好好唔太乾/太油。平時欖菜都係撈下
🟥 南乳雞翼🐓 $58 🟧
🟨大頭蝦干燒忌廉醬意粉 🍝 $148 🟩
🟦 沙爹豬頸肉黑麥包 🥗 $108 🟪
⬛ 欖菜醬薯條 🍟 $48 ⬜
不得不認餐廳的炸物做得幾好,雞翼同薯條都做到外脆內軟。鍾意粗薯,控制得好好唔太乾/太油。平時欖菜都係撈下粥/米粉食,而家撈沙律醬可以中和份鹹但帶酸,仲有欖菜獨特的香,所以薯條本身唔洗特別落鹽都ok!下次屋企都可以試撈呢個醬🙊
🟫飲品🍧 🟫
✨菠蘿乳酪沙冰 $58
✨士多啤梨乳酪沙冰 $58
叫咗2杯沙冰,飲得出係好天然的果汁未,冇特別加好多糖水,所以係少甜感覺健康。而菠蘿會比士多啤梨的較甜,及更融合乳酪的酸,不錯
由於太飽,下次黎要食埋甜品!