2023-02-26 24 views
嚟介紹特色餐廳啦🍜機緣巧合之下,又嚟到觀塘食嘢啦😭🐷。今次我就想同大家介紹一間位於觀塘嘅麵食餐廳✨。呢間餐廳係有日本人同本地人合作開設㗎,所以可以話係將兩地嘅文化融合咗喺麵食入邊🫡。同埋餐廳嘅食材都好講究㗎🥰,餐廳嘅所有肉類都係經過慢煮處理,另外佢嘅湯底洋蔥大蒜雞白湯同大地魚蝦米湯都係經過老闆改良🤪,仲保證係每日新鮮製造添🤩。想知我嗰日食咗啲咩,就一定要繼續睇落去啦~食物方面☝🏻#胡麻雞拌麵($48)首先介紹嘅係呢份胡麻雞拌麵❤️,餐廳真係夠晒貼心,俾你自由配搭咁揀🤞🏻。喺雞肉方面我就揀咗雞胸肉🐓,雞胸肉識落真係好滑,完全係補充蛋白質必須嘅食物😚,而喺湯底方面我就揀咗洋蔥大蒜雞湯😍,我飲嘅每一啖都係雞湯精華🤤,而且大蒜都唔會搶走雞原有嘅香味。另外我揀咗蒟蒻麵添😋,餐廳蒟蒻麵特別之處係用咗日本紅蘿蔔製成㗎🥕,所以見到個顏色同普通嘅蒟蒻麵都有分別✨。有芝麻醬一齊撈,簡直係令到我食慾大增😬。另外拌麵入面仲有青瓜條可以食,青瓜夠晒爽脆🥒,成個拌麵比我嘅感覺就係低卡路里之選🥰。#安格斯雙拼湯麵($69)之後想介紹嘅主食就係呢份安格斯雙拼湯麵🐂,就咁睇個賣相真係好靚,充滿着日式嘅風格🇯🇵,影相效果可
嚟介紹特色餐廳啦🍜

食物方面☝🏻
#胡麻雞拌麵($48)

#安格斯雙拼湯麵($69)
之後想介紹嘅主食就係呢份安格斯雙拼湯麵🐂,就咁睇個賣相真係好靚,充滿着日式嘅風格🇯🇵,影相效果可以話係一流👍。講返嘢食先,安格斯雙拼分別有汆燙封門柳同埋慢煮牛爽腩🤭。封門柳韌性十足,口感一流,真係證明冇用到鬆肉粉🫡。而牛爽腩食落就真係好嫩滑😍,同我嗌嘅蕃茄南瓜濃湯好match🍅🎃,喺最底仲有啲茄湯精華㗎😋。另外我仲叫咗菠菜麵,菠菜麵帶有淡淡清香,有咬口,成個配搭都有種好新鮮嘅感覺🫶🏻。

#黃金炸芝士($35)
之後要介紹嘅小食就係呢份黃金炸芝士🧀,炸芝士咬落夠晒軟滑😚,入口即溶。另外佢個醬料都好有誠意🤞🏻,佢嘅蕃茄醬並唔係普通嘅罐頭茄醬🥫,而係用真材實料整嘅洋蔥蕃茄醬❤️。令成份炸芝士都加晒分🤤,食到停唔到口🤪。

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑