觀塘成業街開左間隱世蛋糕店叫AMONA,主打健康又好食既蛋糕。今次我特登過黎試試佢地嘅招牌蛋糕:6" Pandan x Gula Melaka x Shredded Coconut。一攞到上手,仲以為佢係巨大化嘅泰式椰汁糕。個蛋糕外型相當好睇,外層係用新鮮嘅班蘭葉包住,唔單止增加左視覺上嘅吸引力,仲有陣陣嘅自然班蘭香氣。呢款蛋糕的特色在於佢層次分明,最上層係椰子忌廉,食落有少少鹹香椰子味🥥,唔會好膩,蛋糕層係輕盈柔軟既班蘭味戚風蛋糕,配搭上清香的班蘭椰子斑斕醬,口感同味道都一流,底部仲夾著馬六甲焦糖椰絲,咬落去嘅瞬間,香甜的椰子味道令人驚喜,成個蛋糕嘅口感十分豐富。我同我啲朋友share果陣,個個都話個蛋糕同平時食嘅無得比!呢一間蛋糕店每一個蛋糕都係每日新鮮製作,完全不添加防腐劑,主打無麩質及純素低糖蛋糕,吃得安心又無負擔,對於想要享受甜品但又擔心熱量嘅朋友黎講,AMONA絕對係個好選擇。

TakeAway