2024-04-16
曾經同女朋友哩個黎度一齊食野,當時係坐最入面嘅二人枱,我地仲講,下次再黎一齊試下坐門口窗口位,睇住個街境,一定好有feel。結果,宜家我只可以一個人嚟。講返食物,心情唔好嘅時候,就想叫啲好啲既野食,嚴選A5黑毛和牛,配合柚子胡椒湯底,感覺應該可以為我屈悶既心情舒緩一下。 🍖個餐用嘅器皿好靚,非常優雅,而且有大碟有細碟,排列整齊,又做到大小有序,我尤其鍾意佢嗰鍋,銅做既鍋,傳熱快,而且上面既凹凸紋同時增加左佢既可觀性。令我諗起上次同女朋友去京都旅行果時嘅個一餐。宜家我只可以一個人食。 🍖胡椒湯係屬於小小辛辣,輕微刺激味蕾,但係唔會過火,呢點好重要,因為如果胡椒味太濃,唔單止會破壞好質素牛肉既味道,甚至會破壞成個餐嘅優雅感覺。但係就係呢種望落清澈,小小刺激,就令人好想繼續不停咁親近佢。有的似男女之間拍拖,互相取笑,互相戲弄嘅果種溫柔同和諧。如果可以同女朋友一齊重溫感受,唔知又會係點? 🍖和牛係主角,叫得嚴選,肉質好嫩,油花分佈有置,放入湯淥幾秒,肉香係口中四散,夾雜柚子胡椒,更加清新脱俗,毫無油膩感。同時間白飯同生日本蛋更加將呢種感覺放大。其實和牛豆腐同豐盛既蔬菜盤一樣以唔同既姿態表現出相
🍖和牛係主角,叫得嚴選,肉質好嫩,油花分佈有置,放入湯淥幾秒,肉香係口中四散,夾雜柚子胡椒,更加清新脱俗,毫無油膩感。同時間白飯同生日本蛋更加將呢種感覺放大。其實和牛豆腐同豐盛既蔬菜盤一樣以唔同既姿態表現出相同感覺,全部都係夏日清純既親吻吖。
✨️坐係呢塊玻璃前面,一邊品味牛肉,一邊思索之前嘅事情。突然發覺一個人食牛肉其實都係一種樂趣。
不過都係時候要去接OT黎唔倒嘅女朋友啦。